Η … “Τζέσσικα” θα κρίνει αν οι μακέτες παραμείνουν μακέτες!

Περίπου 3 εκατομμύρια € από τα 15 που υπάρχουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Ταμείου Jessica για έργα αστικών αναπλάσεων, προσδοκά να πάρει ο δήμος Αγρινίου για την ανάπλαση των πρώην καπναποθηκών «Παπαστράτου» και τη μετατροπή τους σε νέο δημαρχείο.

Η ιστορία βέβαια του νέου δημαρχείου στο Αγρίνιο είναι παλιά και μάλλον πονεμένη… αν σκεφθεί κανείς τις παλινωδίες, τις αλλεπάλληλες και πανάκριβες μελέτες που εν τέλει εγκαταλείφθηκαν… Το μακρυνό 1999 η τότε δημοτική αρχή Σώκου παρήγγειλε μια πανάκριβη μελέτη για τη κατασκευή νέου δημαρχείου στο χώρο των παλιών δημοτικών σφαγείων (φωτο). Η κατασκευή ενός νέου δημαρχείου απαιτούσε ένα υψηλότατο ποσό της τάξης των 23 με 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν βρέθηκαν και αργότερα η δημοτική αρχή Μοσχολιού εγκατέλλειψε τα σχέδια αυτά, για να στραφεί σε μια πιο φθηνή λύση : τη μετατροπή των καπναποθηκών σε δημαρχείο. Η αρχική σκέψη ήταν ο δανεισμός 3 εκατ. ευρώ. Όμως το θέμα κόλλησε απο τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την στατικότητα των καπναποθηκών, όπως επίσης κόλλησε και στην πολεοδομία. Τελικά ο δανεισμός των τριων εκατομμυρίων έγινε για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας και πλέον ο δήμος δεν αντέχει να δανειστεί άλλο… Έτσι ξέπεσε στην ανάγκη της Jessicaς…

Ο κακός προγραμματισμός όχι μόνο στοίχισε στο δήμο μελέτες που αποδείχθηκαν άχρηστες, αλλά συνεχίζει να στοιχίζει 200.000 ευρώ ετησίως! Υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ, ΔΕΥΑ στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια με κόστος για το δήμο Αγρινίου, όπως προαναφέρθηκε, 200.000 ευρώ ετησίως, αλλά εκτός από αυτό η υπάρχουσα κατάσταση δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του πολίτη με το να βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Το “περιέργο” είναι ότι ουδείς ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για όλο αυτό το αλαλούμ… Για παράδειγμα πως έγιναν μελέτες χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι; Αντιθέτως πάντοτε υπάρχει η εύκολη καραμέλα της κρίσης και των μειωμένων πόρων, την ώρα που ο δήμος από μόνος του θα μπορούσε να είχε 200 χιλιάδες €, αν π.χ έκανε ένα καλύτερο προγραμματισμό στο θέμα του νέου δημαρχείου… Τώρα η Τζέσσικα θα κρίνει αν οι μακέτες θα παραμείνουν μακέτες!