Γιατί το “κίνημα” δεν έρχεται από τα μέρη μας…

Μπορεί το «Κίνημα της πατάτας» να εξαπλώνεται παντού σε όλη την Ελλάδα… στην Αιτωλοακαρνανία ωστόσο -καίτοι αγροτικός νομός- μέχρι τώρα δεν έχει διαφανεί κάποια αξιόλογη πρωτοβουλία (με εξαίρεση βέβαια τη Ναύπακτο). Το ενδιαφέρον του Κινήματος είναι ότι πλέον πολλοί δήμοι είναι αυτοί που πρωτοστατούν, παραχωρώντας χώρους όπου γίνεται η διανομή των προϊόντων, είτε ακόμη συγκεντρώνοντας τις παραγγελλίες των πολιτών. Στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι οι δυο δήμοι δεν έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία μέχρι τώρα. Ίσως περιμένουν τις πρωτοβουλίες του Κατσιφάρα…!!! Ή ασχολούνται με άλλα σοβαρότερα θέματα… Ο δήμος Αγρινίου για παράδειγμα ψάχνει να βρεί δημοτικό χώρο για να παραχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ να κάνει τις εσωκομματικές του εκλογές. Είναι λογικό οι δήμαρχοι πχ. Κηφισάς, Αμαρουσίου και Γλυφάδας, αυτών των “φτωχών” περιοχών να ασχολούνται με την πατάτα… και στην Αιτωλοακαρνανία να αδρανούμε;

Και βέβαια η ευθύνη που το «Κίνημα της πατάτας» δεν ήρθε από τα μέρη μας δεν βαραίνει αποκλειστικά τους δήμους. Πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών ή συλλόγων και φορέων δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν κινούνται κατά ένα περίεργο τρόπο σε άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα το κάλεσμα της “Βιοτριχωνίς” είναι κάλεσμα προς τους παραγωγούς του Αγρινίου και όχι προς τους πολίτες που μαστίζονται από την κρίση. Ας ελπίσουμε αυτό θα γίνει αυτή τη εβδομάδα στη Ναύπακτο με τη διανομή πατάτας σύντομα να το δούμε και αλλού στην Αιτωλοακαρνανία.

Μια εικόνα του τι συμβαίνει στην Ελλάδα μας δίνει το ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr που καταγράφει τους δήμους που έχουν ενταχθεί στο κίνημα της πατάτας, και οργανώνουν ήδη παρόμοια πρωτοβουλία και για άλλα προϊόντα.

Στα μέχρι στιγμής «μέλη» του «Κινήματος της πατάτας» έχουν εγγραφεί οι δήμοι: της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, των Αγίων Αναργύρων, του Αιγάλεω, του Αλίμου, του Αμαρουσίου, των Αμπελοκήπων-Μενεμένης, της Αργυρούπολης-Ελληνικού, της Βέροιας, του Γαλατσίου, της Γλυφάδας, της Δάφνης-Υμηττού, του Ζωγράφου, της Ηλιούπολης, του Θερμαϊκού, της Θέρμης, των Ιωαννιτών, της Καβάλας, της Καισαριανής, της Καλαμαριάς, του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, της Κηφισιάς, του Κορδελιού-Ευόσμου, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, της Κρωπίας, των Ναυπακτίων, της Νεάπολης-Συκεών, της Νέας Ιωνίας, του Παπάγου-Χολαργού, του Περιστερίου, του Σαρωνικού, της Σπάρτης, της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, του Χαλανδρίου και των Ωρωπίων.

Το «Κίνημα της πατάτας» ανάλογα με τα προϊόντα αλλάζει και… όνομα. Έτσι, έχει εμφανιστεί το «Κίνημα του Αλευριού» (και πάλι από την «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας») και το «Κίνημα του λαδιού», με δήμους, όπως του Αλίμου, της Νέας Ιωνίας, των Ιωαννιτών, της Κορίνθου, του Κορυδαλλού, και του Χαλανδρίου να ετοιμάζονται να γίνουν ο «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές-δημότες.

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα των Ελλήνων, αρχίζει, πλέον, και «φουντώνει» και το «Κίνημα των αμνοεριφίων». Ήδη, μετά τους κτηνοτρόφους του Λαγκαδά, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου και το Δήμο Κρωπίας, το Δήμο Πεντέλης, στο «χορό» μπήκαν και αυτοί της Κρήτης, με τους υπαλλήλους της περιφέρειας να ετοιμάζονται να παραγγείλουν 10.000 αρνιά. Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ετοιμάζονται να ζητήσουν τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής για τον έλεγχο και τη σφαγή των ζώων.