O Μπάμπης Λέγγας περί της τέχνης της βιβλιοδεσίας στον εικαστικό εργαστήρι του δήμου Αγρινίου

«Γραικοί στιχωτές»- η βιβλιοδεσία ως κάτοπτρο της πνευματικής πορείας των Ελλήνων, από την πτώση της Πόλης έως την εθνική απελευθέρωση» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με καλεσμένο του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου τον κο Χαράλαμπο Λέγγα. Ο γνωστός βιβλιοδέτης εξέτασε την πορεία της ελληνικής βιβλιοδεσίας κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης, από τα μέσα του 15ου αι. έως την εθνική ανεξαρτησία, μέσα από σωζόμενα παραδείγματα βιβλιοδεσιών, όπου αποτυπώνεται η ιστορική πορεία του ελληνισμού και οι διάφορες αλληλοεπιδράσεις που οδήγησαν στην έκρηξη της επανάστασης του 1821.
Μέσα από σπάνιες διαφάνειες τεκμηρίωσε την παράδοση της βυζαντινής βιβλιοδεσίας, από την πτώση της Πόλης και τη σημασία της μετανάστευσης των βυζαντινών λογίων και τεχνιτών του βιβλίου στην Κρήτη και τη Δύση, την ανακάλυψη της τυπογραφίας και την επιρροή της στην εξέλιξη της τεχνικής της βιβλιοδεσίας.

Ανέφερε τις επιρροές στην παραγωγή του ελληνικού βιβλίου στην Οθωμανική επικράτεια και στα κέντρα του Ελληνισμού, καθώς και το πνευματικό κίνημα του διαφωτισμού και τη βιβλιοδεσία των βιβλίων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Παρουσίασε τις βιβλιοδεσίες στα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας, την στάση Ελλήνων λογίων και τη τύχη τους στον ορθόδοξο ανατολικό κόσμο. Τέλος, αναφέρθηκε στους βιβλιοδέτες κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα με κορυφαία την περίπτωση του Αδαμαντίου Κοραή.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια έκπληξη που επιφύλαξε ο κος Λέγγας στο κοινό της εκδήλωσης. Παρουσίασε μια σπάνια ετικέτα «βιβλιοδετείον – χρυσωτήριον – τυπογραφείον Η ΜΕΛΙΣΣΑ» που υπήρχε (περίπου το 1890) στην οδό Κακαβιά, στο Αγρίνιο. Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο βράδυ 24 Μαρτίου 2012 στο κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος στο Αγρίνιο και εντάσσεται στον 3ο Εικαστικό Κύκλο. Επόμενη προσκεκλημένη (για το Σάββατο 28 Απριλίου 2012) είναι η κα Μαριλένα Κασιμάτη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, με θέμα «Ερνστ Τσίλλερ».