Έχουμε πραγματικά χάσει το μέτρημα το τελευταίο διάστημα με τις δημόσιες υπηρεσίες της Ναυπάκτου για τις οποίες σχεδιάζεται είτε η κατάργησή τους, είτε η υποβάθμισή τους. Μετά το ΙΚΑ, την Αρχαιολογία και την ΔΟΥ, σειρά αυτή τη φορά έχει ο ΟΑΕΔ Ναυπάκτου, ο οποίος, σύμφωνα με το σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης, θα αποτελέσει “υποκατάστημα” του ΟΑΕΔ Μεσολογγίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και παρότι δεν ψηφίστηκε, στα πλαίσια της γενικότερης αναβολής “δυσάρεστων” μέτρων λόγω εκλογών, είναι σίγουρο ότι μετά τις εκλογές θα ξανανοίξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Το Γραφείο του ΟΑΕΔ στη Ναύπακτο εξυπηρετεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που με κέντρο την πόλη της Ναυπάκτου εκτείνεται δυτικά από την γέφυρα του Ευήνου (Ευηνοχώρι) ανατολικά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος και βόρεια έως τις εσχατιές της Ορεινής Ναυπακτίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο συνολικός πληθυσμός αυτής της περιοχής αγγίζει τις 40.000 κόσμο, ενώ είναι αδιαμφισβήτητη η δυναμική που διαθέτει όσον αφορά την επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με άλλες περιοχές του νομού. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε οικονομική κρίση αυτή τη στιγμή πάνω από 400 επιχειρήσεις στην αναφερόμενη περιοχή επωφελούνται από κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 650 θέσεις εργασίας.Όλοι αυτοί έχουν ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής επικοινωνίας με τα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Ναύπακτο, όπου οι 5 συνολικά υπάλληλοι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν αυτό τον όγκο δουλειάς, που δεν είναι και η μοναδική τους αρμοδιότητα. Παράλληλα, αρκετοί είναι και οι άνεργοι της περιοχής, πλησιάζουν τους 2.500, οι οποίοι και αυτοί έχουν δοσοληψίες με το συγκεκριμένο γραφείο (πχ. επιδόματα ανεργίας).
Αν γίνουν πράξη όσα λέει το σχέδιο νόμου για τη νέα διοικητική διάρθρωση, το αυτόνομο γραφείο του ΟΑΕΔ στη Ναύπακτο θα μετατραπεί σε “υποκατάστημα” αυτού του Μεσολογγίου. Τι θα σημαίνει, πρακτικά αυτό; Ότι για όλες τις αποφάσεις που απαιτείται υπογραφή προϊσταμένου, αυτές θα πρέπει να μεταβιβάζονται στο Μεσολόγγι και το εδώ γραφείο απλά θα παίζει ρόλο διεκπεραιωτή. Νομίζουμε ότι η καθυστέρηση και η κωλυσιεργία της παραπάνω διαδικασίας για τους πολίτες είναι αυτονόητη και το όφελος, που θεωρητικά θα προκύψει για το δημόσιο, είναι αμελητέο καθώς τα λειτουργικά έξοδα δεν πρόκειται να μειωθούν καθώς τα γραφεία θα παραμείνουν.Κι αυτό γιατί, όπως και στις άλλες περιπτώσεις έτσι και σ’ αυτή του ΟΑΕΔ η αναδιάρθρωση δεν γίνεται ούτε με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, ούτε την οικονομική ελάφρυνση του κράτους. Περισσότερο τα νούμερα μετρούν, να δείξουν δηλαδή στους “Τροικανούς” ότι, να, ήταν 10 γραφεία τα κάναμε 5. Συγχαρητήρια.
Να σημειώσουμε ότι για το ζήτημα είναι ενήμεροι τόσο ο Δήμος Ναυπακτίας, όσο και το Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου.
Αναδημοσίευση από το nafpaktia.com