Προβλήματα συναντά το ΤΕΙ Μεσολογγίου για το κτίριο της Βάλβειου Βιβλιοθήκης

Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου έχει αναλάβει μετά από το 25-5-2010 ιδιωτικό συμφωνητικό χρησιδανείου ακινήτου με το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου τη χρήση του κτιρίου της Βαλβείου Βιβλιοθήκης για τριάντα χρόνια. Μέσα από τη συμφωνία το Τ.Ε.Ι. ανέλαβε να συντηρήσει και να χρησιμοποιήσει το κτίριο σεβόμενο απόλυτα το θέλημα του δωρητή όπως έχει εκφραστεί μέσα από τη διαθήκη του.

Η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα μελετών του ΤΕΙ, μετά την εκκένωσή της, έδειξε ένα κτίριο “ταλαιπωρημένο” και για πολλά χρόνια ασυντήρητο, με συνέπεια να απαιτείται υψηλότερο κόστος και περισσότερος χρόνος μελέτης και επισκευαστικών εργασιών. Το Τ.Ε.Ι. προχώρησε στον καθαρισμό του κτιρίου και στην αποτύπωση των χώρων. Στη συνέχεια συντάχθηκαν, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την Πολεοδομία Μεσολογγίου και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων (Πάτρα) μελέτη αξιοποίησης των χώρων και αρχιτεκτονική μελέτη προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος για την έκδοση οικοδομικής άδειας αποκατάστασης του κτιρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδσρου του ΤΕΙ Βαγγέλη Πολίτη “στην πορεία προέκυψαν δύο σοβαρά προβλήματα που καθυστερούν την εξέλιξη των διαδικασιών που συνδέονται με την υλοποίηση του έργου.Το πρώτο αφορά θέμα πιθανής αυθαίρετης δόμησης όμορου κτιρίου και το δεύτερο στην 93/14-2-2012 πράξη Προέδρου Δικαστηρίου, Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, περί κατάσχεσης του εν λόγω ακινήτου από τον “Προμηθευτικό Οικοδομικό και Καταναλωτικό Πιστωτικό Συν/σμό ΠΕ Ιδιοκτητών Λεωφορείων Υπεραστικών Αστικών Ν. Αιτωλοακαρνανίας” με έδρα το Αγρίνιο για χρέος προς αυτόν από το Δήμο Μεσολογγίου. Για τα δύο θέματα ενημερώσαμε σχετικά το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο ως ιδιοκτήτης του κτηρίου της Βαλβείου Βιβλιοθήκης, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεννόηση για την αντιμετώπισή τους.

Εκτός όμως από το κτήριο, το ΤΕΙ μερίμνησε έγκαιρα και ενέταξε την ψηφιοποίηση της συλλογής Βάλβη στο έργο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, που εγκρίθηκε πρόσφατα.”