360 θέσεις αποσχόλησης στην Αιτωλοακαρνανία μέσω ΟΤΑ / «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες»

Κατάρτιση και μετά απασχόληση για 12.298 άνεργους επιχειρεί να προσφέρει το υπουργείο Εργασίας μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» (Τοπ/ΕΚΟ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ. 360 θέσεις αποσχόλησης αφορούν την Αιτωλοακαρνανία μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων στη συντριπτική πλειονότητα των οποίων συμμετέχουν Οργανισμοί Τοπικοί Αυτοδιοίκησης.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, μέσω της ένταξης και επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος, οι άνεργοι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο των Τοπ/ΕΚΟ χρηματοδοτούνται δράσεις όπως επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων κτλ.

Προϋποθέσεις-ποιοι ωφελούνται
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η εγγραφή των ωφελουμένων ανέργων στο Μητρώο Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή στον Ειδικό Κατάλογο εκτός Μητρώου ανεργίας του ΟΑΕΔ και επιπλέον να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες πληθυσμού:
Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
Άτομα με αναπηρία
Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Γυναίκες/Άντρες θύματα trafficking
Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες
Άτομα με Θρησκευτικές και πολιτισμικές Ιδιαιτερότητες
Αιτούντες άσυλο
Αποφυλακισθέντες
Πρώην χρήστες ουσιών
Οροθετικοί
Άστεγοι
Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια
Άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου

Αναλυτικά τα προγράμματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία:
-Α.Σ. “ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – SolNet PID”
Δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων Δήμων Αγρινίου, Θέρμου και Ξηρομέρου, περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αγρίνιο, Θέρμο, Ξηρόμερο
Θέσεις : 80
“Άτομα με Αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
οικονομικοί μετανάστες, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/ απειλούμενα από φτώχεια.”
Ο κύριος στόχος του έργου, είναι η στήριξη των ατόμων της περιοχής των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου και Ξηρομέρου που ανήκουν στις παρακάτω Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες: Άτομα με Αναπηρία, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, οικονομικοί μετανάστες, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/ απειλούμενα από φτώχεια. Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη πράξη στοχεύει στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, στις περιοχές παρέμβασης.
Euroteam ΚΕΚ Α.Ε. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Αναπαύσεως 14, 30100 Αγρίνιο 26410 25019 26410 25611 agrinio@euroteamkek.gr

-Α.Σ. “TI MORFOZAV”
Ενέργειες Κατάρτισης και Προώθησης στην Απασχόληση Roma Νομού Αιτωλοακαρνανίας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αγρίνιο, Μεσολόγγι
Θέσεις :100
Άτομα με πολιτιστικές ιδιαιτερότητες – ΡΟΜΑ (έλληνες τσιγγάνοι)
Στρατηγικός στόχος της παρέμβασης είναι η ενεργοποίηση , κατάρτιση και προώθηση των ΡΟΜΑ στην αγορά εργασίας. Η προώθηση στην αγορά εργασίας θα επιτευχθεί μέσω της ίδρυσης κοινωνικής επιχείρησης. Αντικείμενο των πράξεων είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για άτομα που ανήκουν στον πληθυσμό των ROMA μετά από ενέργειες διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στην περιοχή παρέμβασης.
ΚΕΚ Techvision Vocational and Business Training E.Π.Ε. ΛΟΥΛΑΚHΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Καλυβίων 57, 30100 Αγρίνιο 26410-56923, 210 9537380 26410-56923, 210-9574850 techvisionkek@gmail.com

-Α.Σ. “ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αγρίνιο
Θέσεις : 100
“• Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα
• Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια
• Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών
• Άτομα με αναπηρία”
Κύριο σημείο της παρέμβασης αποτελεί η παράλληλη προσέγγιση και υποστήριξη ανέργων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, προκειμένου οι δράσεις υποστήριξης των ανέργων να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν ενεργά στο σχέδιο και ταυτόχρονα υποστηρίζονται από αυτό, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους (business driven networking). Το Σχέδιο Δράσης βασίζεται στη δυναμική της περιοχής παρέμβασης και έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας συστάδων ΜΜΕ μέσω καινοτόμων μεθόδων αμοιβαίας μάθησης και συνεργασίας. Το έργο ενισχύει την προώθηση της ανταλλαγής καλών πρακτικών και τη διάχυση της μάθησης μεταξύ των ΜΜΕ για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και εργαλείων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους, με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, όσο και σε νέες ιδιαίτερα στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.
Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Διάσταση Α.Ε. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ Γ.Κρανιδιώτη 1, 21300 Κρανίδι 2641039440-1 2641030019 info.kek@kekdiastasi.edu.gr

-Α.Σ. “ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΡΟΜΑ, ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – Net Aid FoRSe”
Δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων Δήμου Αγρινίου, περιφερειακής ενότητας Αιτωλ/νίας ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Αγρίνιο
Θέσεις 80
” •άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας / απειλούμενα από φτώχεια,
•άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες,
•μακροχρόνια άνεργοι ανά των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
•αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
•γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βία” Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Τριχωνίδα Α.Ε. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Αντωνοπούλου 6, 30100 Αγρίνιο 2641039007 2641049645 info@trihonida.gr