Υπό κατάρρευση οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας

Σε δύσκολες ατραπούς μπαίνουν οι δήμοι όλοι της χώρας και κατ΄ επέκταση και οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότησή τους. Το τελευταίο περιστατικό της παρακράτησης του 30% των ΚΑΠ που αποτελούν τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία των δήμων, ώστε να καλυφτούν τα χρήματα που απαιτούνταν για τα προνοιακά επιδόματα, είναι ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του κράτους… Συνολικά λοιπόν οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας θα πάρουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερα… …Και όλα αυτά την ώρα που οι δήμοι ήταν γνωστό ότι θα για το 2012 θα πάρουν 1,1 δις ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011 ενώ θα έχουν και αρμοδιότητες που με δυσκολία θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, όπως οι συντηρήσεις και η λειτουργία των σχολείων καθώς το έργο της μεταφοράς μαθητών. Πλέον μετά την αδυναμία καταβολής μισθών που επέρχεται το επόμενο βήμα θα είναι οι δήμοι να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις στοιχειώδεις κοινωνικές δομές (παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικά παντοπωλεία, κ.λπ.)

Στην Αιτωλοακαρνανία οι δήμοι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στην όλη κατάσταση. Ο δήμος Αγρινίου έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τους άλλους δήμους του νομού, ωστόσο το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα έχουν διογκωθεί… Τα δημοτικά έργα έχουν σταματήσει, τα έργα που γίνονται μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων εκτελούνται με αργούς ρυθμούς (τα περισσότερα είναι στη πρώτη φάση μετά τη δημοπράτηση, ή οι εργολάβοι δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα πως ο δήμος δυσκολεύεται να προβεί στις απαραίτητες συντηρήσεις (έργων, δρόμων κ.α). Το επόμενο πρόβλημα που σύντομα θα έρθει θα είναι να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξόφληση των προμηθευτών (σε κάποιες περιπτώσεις ήδη αυτό συμβαίνει).

Στο δήμο Μεσολογγίου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα… Ο δήμος αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στο να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους του δήμου. Το σύνολο αυτών των οφειλών ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ! Η μόνη λύση φαντάζει το «μνημόνιο των δήμων» μια ρύθμιση που είχε ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και που προβλέπει τη σύναψη ενός μνημονίου του υπερχρεωμένου δήμου με το υπουργείο εσωτερικών. Οι ενταγμένοι στο «μνημόνιο των δήμων» θα παρακολουθούνται από ελεγκτική επιτροπή, ενώ μέρος από τις ΣΑΤΑ, την κρατική επιχορήγηση δηλαδή, θα διατίθενται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος εξυγίανσης. Το «μνημόνιο των δήμων» μετά τις εξελίξεις φαντάζει όλο και πιο κοντά και για άλλους δήμους του νομού… Στο δήμο Ναυπακτίας η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλή είναι… Και εδώ τα δημοτικά έργα έχουν σταματήσει, ενώ ο δήμος έχει ακόμη μπροστά του 4 εκ. ευρώ περίπου χρέος από τον πρώην δήμο Ναυπάκτου… Πλέον ο δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος του πρώην δήμου Ναυπάκτου και έτσι και μοιραία θα αντιμετωπίσει σύντομα και πρόβλημα με τους προμηθευτές του.

Στο δήμο Ακτίου Βόνιτσας το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι πρότινος ήταν η τραγική έλλειψη προσωπικού, η οποία ως ένα βαθμό αντιμετωπίστηκε με μετατάξεις… Ωστόσο και εδώ τα δημοτικά έργα έχουν σταματήσει, οι απαραίτητες συντηρήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο… Σε παρόμοια κατάσταση και ο δήμος Αμφιλοχίας που οι υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι ως ένα βαθμό περιορισμένες… Στο δήμο Ξηρομέρου τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα με τα δημοτικά έργα και τις συντηρήσεις να είναι στο πάγο πολύ καιρό τώρα… Ο δήμος Θέρμου βρίσκεται κατά τι σε καλύτερη μοίρα αφού οι οικονομικές του υποχρεώσεις είναι κοντά στο 0, όμως λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως ορεινός δήμος είναι επιφορτισμένος με πολλές συντηρήσεις (έργων, δρόμων κ.α) οι οποίες σύντομα θα σταματήσουν.

Πλέον δεν μένει στους δημάρχους παρά να αντιδράσουν για αυτό και η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτο Συνέδριο, στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, με τη σκέψη για μαζικές παραιτήσεις να υφίσταται ακόμη… Δυστυχώς οι δήμαρχοι καλούνται έστω και καθυστερημένα να αντιδράσουν -και γιατί όχι με μαζικές παραιτήσεις- αφού αν συνεχιστεί η κατάσταση θα καταστούν και αυτοί με την σειρά τους «άχρηστοι» μιας και ένα δήμο που μόνο θα πληρώνει μισθούς δημοτικών υπαλλήλων και δεν θα προσφέρει τίποτε μα τίποτε άλλο, μπορεί να τον διοικήσει ακόμη και ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος…

Δ.Π