Τα νέα δεδομένα στα φωτοβολταϊκά στρέφουν το ενδιαφέρον σε άλλες μορφές ΑΠΕ

Την περασμένη Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 το ΥΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή κατάσταση στην αγορά ενέργειας, οφειλές των ιδιωτικών εναλλακτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ προχώρησε στην αναδιοργάνωση για 2η φορά της αγοράς ΑΠΕ και συγκεκριμένα των φωτοβολταϊκών. Το πρόβλημα δεν προέρχεται μόνο από τα ανωτέρω, αλλά από την αρχή εφαρμογής των συγκεκριμένων νόμων.

Συνεπώς, οι έχοντες αλλά και όσοι βρήκαν χρηματοδότηση προχώρησαν στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φ/β. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο ήταν και παραμένει σαθρό οδήγησε τον κόσμο σε σωρεία αιτήσεων σε σημείο που οι τοπικές ΔΕΗ αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα αίτημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, που καταγράφεται από τους πρώτους νομούς πανελλαδικά σε αιτήσεις, την ώρα που σε πολλά σημεία όπως η Βόνιτσα, το Θέρμο και η ορεινή Τριχωνίδα τα δίκτυα της ΔΕΗ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες.

Με βάση την ανωτέρω απόφαση του ΥΠΕΚΑ αναστέλλονται νέες αιτήσεις για φ/β σταθμούς και όσες είναι σε εξέλιξη παγώνουν. Προχωρούν μόνον όσες λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και όσοι έχουν υπογράψει σύμβαση συμψηφισμού. Ενεργές παραμένουν οι νέες αιτήσεις αλλά με εξαιρετικά μειωμένες τιμές για εγκαταστάσεις σε στέγες και όσες επενδύσεις είχαν ενταχθεί στο fast track μέχρι την 10/8/2012.

Συνεπώς αλλάζουν τα δεδομένα στα φωτοβολταϊκά. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε τις προνομιακές τιμές, ενώ όσοι δεν προχώρησαν στο τελευταίο στάδιο της αδειοδότησης έρχονται αντιμέτωποι με νέες χαμηλές τιμές οι οποίες μπορεί να καταστήσουν πολλές επενδύσεις μη βιώσιμες και ασύμφορες και αυτό γιατί η τιμή πώλησης έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης ενώ ταυτόχρονα η απόδοση της επένδυσης επηρεάζεται και από τη γήρανση του εξοπλισμού. Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν εκαντοντάδες τέτοιες περιπτώσεις νέων επενδυτών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης και θα ανατραπεί άρδην το επιχειρηματικό τους πλάνο σε βαθμό που θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Τα παραπάνω φανερώνουν πως η επένδυση των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα λειτούργησε διαστρεβλωμένα και χωρίς καμία μέριμνα, καθώς οι επιτήδειοι βρήκαν εύκολη λεία τους ενδιαφερόμενους. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες οι επενδύσεις στο τομέα αυτό έχουν ημερομηνία λήξης και παύουν να είναι φιλέτα. Οι νέοι επενδυτές καλούνται να καταστρώσουν με τη βοήθεια ειδικών και καταρτισμένων ανθρώπων, με αποδεδειγμένη σχετική εμπειρία, τα επενδυτικά τους σχέδια σε άλλες μορφές ΑΠΕ όπως η γεωθερμία, η βιομάζα ή οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Σωκράτης Παστρωμάς
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός