Η Ολυμπιάδα της αναξιοκρατίας

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Στην Ολυμπιάδα της ντόπας και του marketing η χώρα μας πήγε …άκλαυτη… Στην Ολυμπιάδα του πνεύματος όμως, και συγκεκριμένα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που έλαβε χώρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας η ελληνική αποστολή είχε 100% επιτυχία, αφού και οι 6 έλληνες μαθητές – αθλητές κέρδισαν μετάλλια και εύφημες μνείες. Η επιτυχία έρχεται να προστεθεί στις πολύ καλές επιδόσεις που έχουν σημειώσει γενικότερα φέτος οι ελληνικές συμμετοχές σε διαφόρων ειδών μαθητικές και φοιτητικές Ολυμπιάδες. Η Ελλάδα μέτρησε 8 μετάλλια στην 6η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και 4 μετάλλια στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Το δυστύχημα είναι πως τα παιδιά αυτά μόνο στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να προοδεύσουν και λογικά θα ακολουθήσουν τους χιλιάδες νέους που μεταναστεύουν. Το δυστύχημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως τα “μυαλά” αυτά θα μεταναστεύσουν όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης -εξάλλου τα “μυαλά” πάντα έφευγαν για έξω, ακόμη και όταν δεν είχαμε οικονομική κρίση- αλλά γιατί η Ελλάδα πρέπει να βολέψει τα βύσματά της, τους καθηγητές του κομματικού σωλήνα -όπως είναι ο Βενιζέλος που έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στα 25- και τα κρατικοδίαιτα κομματόσκυλα, τύπου Νατάσσας Ράγιου και Σοφίας Γιαννακά, που οσονούπω διορίζονται στην ΕΡΤ, γιατί επ’ ουδενί δεν πρέπει να μείνουν άνεργα. Και έτσι η χώρα χάνει συνεχώς το σημαντικότερο κεφάλαιό της, που θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το ευτύχημα είναι πως η Ελλάδα γεννάει συνεχώς “μυαλά” και προφανώς δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου που ένα μέρος αυτού του ανθρώπινου δυναμικού “χάνεται” στο εξωτερικό. Η …καταστροφή του κόσμου έρχεται σιγά – σιγά και όσο δεν αλλάζει αυτό το σάπιο αναξιοκρατικό σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Γιατί έτσι “χάνονται” και τα λίγα μυαλά που υπάρχουν εντός συνόρων… Και αν δεν υπάρξει πλήρης ανατροπή αυτού του αναξιοκρατικού συστήματος που έχουν επιβάλλει με το πιο αισχό τρόπο τα κόμματα της Ράγιου και της Γιαννακά, δυστυχώς δεν θα υπάρξει ποτέ ένα καλύτερο μέλλον ούτε για την χώρα, ούτε για τα “μυαλά” που μένουν εντός συνόρων.

Γι΄ αυτό, ας μην στεναχωριόμαστε όταν ακούμε για τους νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό… Όσο η Ελλάδα παίρνει το χρυσό στην Ολυμπιάδα της αναξιοκρατίας, είναι καλύτερα να φεύγουν…