Με εθελοντισμό και στροφή στα τοπικά προϊόντα οι επιτυχημένες εκδηλώσεις στη Νερομάνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά φέτος στις 6 Αυγούστου οι εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Νερομάνας το Δήμου Αγρινίου.

Τις εκδηλώσεις προγραμμάτισε η τοπική κοινότητα με τη στήριξη του Δήμου Αγρινίου. Η γιορτή ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στο μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι χτισμένο το 1450 μ.Χ. περίπου και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Νερομάνα, μέσα στο πράσινο και στα πλούσια νερά της Νερομάνας, που υδρεύουν τα χωριά Νερομάνα, Βαρειά και Δογρή. Επίσης αρδεύουν το χωριό και τους οικισμούς Βαρειάς και Δογρής, που κάνουν τον κάμπο τους πιο όμορφο και πλουσιότερο. Στο διάβα τους σχηματίζουν τους περίφημους καταρράκτες της Νερομάνας.
Το βυζαντινό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι και ιστορικό, γιατί σε αυτό τα παλικάρια του Μάρκου Μπότσαρη πηγαίνοντας τη σωρό του αγωνιστή για ταφή στο Μεσολόγγι, τον ξενύχτησαν μέσα σ’αυτό.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε το χορευτικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Παραβόλας. Στη συνέχεια στο χώρο της πλατείας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά έκθεση που αφορά την τέχνη. Κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατάνων και τη χαλαρή βοή των νερών των πηγών της Νερομάνας, η Έκθεση Ζωγραφικής και υαλογραφίας της τοπικής μας ζωγράφου Κωνσταντοπούλου Μαίρης, έδωσε μια ευχάριστη νότα στη γιορτή. Η δεύτερη Έκθεση που έλαβε χώρα αφορά στα τοπικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα.Η επιτυχία της εκδήλωσης στηρίχτηκε στην εθελοντική προσφορά και την ευαισθητοποίηση των συνδημοτών χορηγών μας.

Στη συνέχεια αναφέρονται πρώτα οι εκθέτες χορηγοί και ακολούθως οι χορηγοί.
Εκθέτες χορηγοί
Πριτσούλης Κων/νος «Οικοζύμη», με τις νόστιμες παραδοσιακές πίτες Νερομάνας που γεύτηκαν οι επισκέπτες.
Μπασδέκης Ιωάννης «Φέτα Θέρμου», με τα γνήσια τυροκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα ορεινής Τριχωνίδας.
Τσαρούχης Γεώργιος, με τα βιολογικά προϊόντα Βαρειάς (λάδι, ελιές, κρασί, τσίπουρο, κομπόστες κλπ).
Παπακωστόπουλοι (Φωκίων – Ηλίας) – μελισσοκομικά, εξαίρετο αγνό μέλι ορεινής Τριχωνίδας.
Λιανός Λάμπρος «Κτήμα Λιανού Νερομάνα», με τα βιολογικά κρασιά και τσίπουρο που παράγει από τους αμπελώνες Νερομάνας.
Κατσιμάρδου Μαρία, με τα εξαίρετα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και λικέρ.
Κουμάσης (Ζώης – Πάνος) – κηπευτικά που γεύτηκαν οι επισκέπτες.

Χορηγοί
Φούρνοι : Κατσούπης Σταύρος – Αγρίνιο, Παναγιωτόπουλος Σπύρος – Παραβόλα, Στρατής Δημήτριος – Παντάνασσα.
Κρεοπωλεία :Δεληγιάννης Θεόδωρος «Κακαβάς», Ντζούφρας Αντώνης, Γιώτης Θανάσης, Κοκκινοβασίλης Δημήτριος, Τζάνης Θανάσης και Βάτσιος Χρήστος.
Ταβέρνες : Πιθάρι, Δογρή, Ξύλινο, Βαρειά, Αυγέρης Βασίλης – Καινούργιο, Κολοβός Χρήστος – Παραβόλα, Αναγνωστόπουλος Δημήτριος – Δογρή.
Ελιές : Λαμπροκωστόπουλος Θανάσης – Καινούργιο
Ψαράς : Ζαρκάδας Χρήστος – Μυρτιά
Εμπόριο : Ασημακόπουλος Νώντας – Καλλιθέα.

Η προσφορά των χορηγών έδωσε την οικονομική στήριξη για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των συνδημοτών και τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης, κόντρα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής ζωής.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική προσφορά συνεργασίας, ομόνοιας και αλληλεγγύης, που είναι απαραίτητα στοιχεία στην εποχή της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι ανεξάρτητα θέσης και καταγωγής, ξεκουράστηκαν σωματικά και πνευματικά, βίωσαν τη μέρα με αξιοπρέπεια και ανέπτυξαν κοινωνικές σχέσεις μέσα σ’ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλου κάλλους.Είναι γνωστό εξάλλου ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχαγωγία για να ξεχνούμε τα προβλήματα, να νοιώσουμε αισιοδοξία, να ενισχύσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και να εξασφαλίσουμε την κοινωνική γαλήνη.

Βασικοί παράγοντες που ενίσχυσαν αυτό το πνεύμα ήταν η εθελοντική προσφορά, ως στάση ζωής των προαναφερομένων χορηγών, το ακούραστο και ασίγαστο πάθος του τοπικού Προέδρου για κοινωνική προσφορά, καθώς και η διάθεση και το κέφι των συνδημοτών. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι αιδεσιμώτατοι : Λαζαρίνης Κων/νος, Λαμπράκης Νικόλαος και Κολιώνης Ιωάννης, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης Κραβαρίτη Ευαγγελία, οι Αντιδήμαρχοι Τσούκαλος Στάθης και Θεοδωρόπουλος Νίκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κορδολαίμης Χρήστος και Δεληγιάννης Γεώργιος, οι Δημοτικοί και Τοπικοί Πρόεδροι Γιαννακάς Διονύσιος, Κουμάσης Δημήτριος, Καραντζίνης Θωμάς, Καμζέλας Ηλίας, Σπυρόπουλος Πάνος, Δημόπουλος Ανδρέας, η Διευθύντρια Λυκείου Παραβόλας Σκανδάλου Κων/ντούλα, καθώς και πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Ο δραστήριος Πρόεδρος κ. Θανάσης Βασ. Κατσιμάρδος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Δήμαρχο κ. Παύλο Μοσχολιό για την αμέριστη στήριξή του καθώς και όλους τους φορείς για τη βοήθειά τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εξέφρασε επίσης ο Πρόεδρος προς τους συγχωριανούς του καθώς και τους δημότες του ευρύτερου δήμου που συμμετείχαν και ενθάρρυναν την πρωτοβουλία του προέδρου στην προσπάθειά του να προβάλλει το πανέμορφο χωριό και πέρα από τα τοπικά όρια. Ο πρόεδρος, κλείνοντας, τόνισε ότι η εποχή είναι δύσκολη και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων αλλά και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του τόπου, με σεβασμό στις ρίζες και στις αξίες των προγόνων μας.