Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου για τη διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ

Φάρμακα επί πιστώσει ΣΤΟΠ λένε ο ένας μετά τον άλλον οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο τους. Ήδη χωρίς πίστωση δίνουν φάρμακα τις τελευταίες ημέρες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί σε 14 νομούς της χώρας, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρούν στην εξόφλησή τους από τον οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς συνολικά 117 εκατ. ευρώ για συνταγές του Μαΐου και 145 εκατ. ευρώ για συνταγές του Ιουνίου.

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου για τη διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Σημειώνεται ότι από 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρθεί η πίστωση από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας, καθώς πιθανότατα αυτό θα αποφασίσει η γενική συνέλευση του κλάδου στις 25 Αυγούστου, έπειτα από σχετική προτροπή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Το φαρμακείο, πέρα από σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι και μία εμπορική επιχείρηση και χρειάζεται κεφάλαια. Είμαστε σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό. Από τη μία σχεδόν στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και από την άλλη φαρμακαποθήκες και εταιρίες που ζητάνε πληρωμή της μετρητοίς» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑγρίνιοCulture φαρμακοποιός και πρόσθεσε πως “περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιών έχουν 2 μήνες ακάλυπτες επιταγές και τις επόμενες μέρες θα πρέπει να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακα που προμηθεύονται και όλα αυτά σε μια περίοδο που πρέπει να πληρώσουν εφορία, ΦΠΑ και χαράτσι της ΔΕΗ…”

Ωστόσο μεγαλή κριτική ασκείται στον κλάδο καθώς πολλοί επισημαίνουν πως οι φαρμακοποιοί με τη στάση του δείχνουν να μην ανέχονται καμία επίπτωση στο επάγγελμά τους από την κρίση, την ώρα που όλοι οι Έλληνες πληρώνουν την κρίση, ενώ μεγάλο ποσοστό κατέληξε να ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πέρυσι οι φαρμακοποιοί απεργούσαν για να μην ανοίξει το επάγγελμα και για να μην αλλάξει το ωράριο των φαρμακείων, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Προφανώς οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τις οφειλές του ΕΟΠΠΥ, όμως και πάλι οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν τη νύφη.