Κλείνουν τα δημαρχεία σε πρώτη φάση οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδος [video]

Την απόφαση να κλείσουν τα δημαρχεία της Δυτικής Ελλάδας στις 30 Αυγούστου, ημέρα που θα συνεδριάζει η Κεντρική Ένωση των Δήμων με θέμα τις περικοπές των κονδυλίων στους ΟΤΑ, πήραν οι αυτοδιοικητικοί της Δυτικής Ελλάδας στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Πάτρα.

Η συνέλευση έκανε δεκτή την πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ Π. Μοσχολιού που συμπληρώθηκε και από τις προτάσεις άλλων αυτοδιοικητικών. Έτσι αποφασίστηκε και την εβδομάδα μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ να κλείσουν ξανά τα δημαρχεία για ένα διήμερο, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε συμπληρωματικά να γίνουν κάποιες συντετεύξεις τύπου αλλά και διανομή ενημερωτικού υλικού ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ μετά τις συνεχιζόμενες περικοπές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης, αλλά και ο νέος Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Μ. Αγγελάκας, ο οποίος δήλωσε προς τους δημάρχους να λάβουν τις όποιες αποφάσεις τους με περίσκεψη καθώς, όπως είπε, οι επόμενες 65 ημέρες κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Και πρόσθεσε πως θα πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα την απόφαση της ελληνικής κοινωνίας για παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ, γεγονός που απαιτεί σοβαρή προσπάθεια και θυσίες.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι δυναμικές αντιδράσεις αφού είχαμε και την παραίτηση του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Ο δήμαρχος, στην τέλος της συνεδρίασης της ΠΕΔ, κατέθεσε συμβολικά την παραίτησή του, δηλώνοντας πως έρχεται ως αντίδραση στην στάση της κεντρικής κυβέρνησης, που μέσω της περικοπής των πόρων προσπαθεί να διαλύσει τους δήμους.

Τέλος άξια αναφοράς ήταν και η πρόταση του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά, που σημείωσε πως εάν κλείσουν οι Δήμοι, τότε αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι οι πολίτες. Και πρότεινε οι δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουν σε διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, να σταλεί ενημερωτική επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, με σκοπό τη διεθνοποίηση του προβλήματος και να τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε.

πηγή βίντεο: thebest.gr