Εμπόδιο στη μεταφορά μαθητών οι οφειλές προς το ΚΤΕΛ Αιτ/νίας – Στις περιφέρειες η αρμοδιότητα

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της μεταφοράς των 200.000 μαθητών σε όλη τη χώρα καθώς οι οφειλές των δήμων προς τους μεταφορείς δεν έχουν εξοφληθεί. Ήδη λόγω μη εξόφλησης των οφειλών υπάρχουν προβλήματα και στην Αιτωλοακαρνανία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας να αντιδρά να απειλεί να μην αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013,αν προηγουμένως δεν υπάρξει εξόφληση των 3 εκ.ευρώ, από τη μεταφορά των μαθητών, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω μη εξόφλησης των οφειλών υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή των υπαλλήλων και την ομαλή λειτουργία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακανίας. Παράλληλα, στο ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε εισήγηση για μείωση των οφειλών από μεταφορές μαθητών που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο σχολικό έτος κατά 20% και τονίζουν ότι θα αντιταχθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση και αυτή όπως προέκυψε μετά την συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον υπουργό Εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη θα είναι να αναλάβουν ξανά την αρμοδιότητα οι περιφέρειες. Ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των Δήμων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαγωνισμών για την μεταφορά των μαθητών, αρμοδιότητα που περιήλθε στους Δήμους με το νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ζήτησε την σύμφωνη γνώμη των Περιφερειαρχών, ώστε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αλλά και οι Περιφερειάρχες που συμμετείχαν στην σύσκεψη έθεσαν από κοινού στον Υπουργό τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες. Ο κ. Σγουρός ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο. Συμφωνήθηκε η τελική απόφαση των Περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το Υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν.

Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα οι 13 Περιφέρειες το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν λάβει 59.012.692 ευρώ ενώ το 2011 έλαβαν 337.291.859 ευρώ και το 2010 343.589.516 ευρώ. Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που όπως είπε η Κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει.