Ας κάνουμε τη δουλειά μας, πριν κατεβάσουμε ρολά…

Οι δήμοι της χώρας διαμαρτύρονται για τις περικοπές στη χρημοτοδότησή τους και μαζί τους και ο δήμος Αγρινίου.

Όμως θα πρέπει να δούμε αν οι δήμοι έχουν κάνει από την πλευρά τους το χρέος τους απέναντι στους πολίτες ή αποποιούμενοι τις ευθύνες τους καταφεύγουν τώρα στην πάντα εύκολη διαμαρτυρία. Λόγω της περικοπής των πόρων προς την αυτοδιοίκηση όλοι οι δήμοι της χώρας αναγκάστηκαν εξ΄ ορισμού σε μια μεγάλη περιστολή δαπανών και γενικότερα ένα νοικοκύρεμα των δαπανών τους. Το ίδιο έκανε και ο δήμος Αγρινίου και ίσως με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με άλλους δήμους. Αυτό όμως είναι και το αυτονόητο.

Ένα δεύτερο πράγμα που θα έπρεπε να έχουν κάνει οι δήμαρχοι πριν σηκώσουν το μπαϊράκι κατά της κυβέρνησης –μιας και με κάτι τέτοιο δεν γίνονται πειστικοί– είναι να αξιοποιήσουν την δημοτική περιουσία και κυρίως τα ακίνητα των δήμων. Και σε αυτή τη περίπτωση είναι υπάρχει το αυτονόητο που οι δήμοι με δυο χρόνια περίπου καθυστέρηση αρχίζουν τώρα να κάνουν. Για παράδειγμα ο δήμος Αγρινίου αξιοποιεί τώρα κάποια ακίνητα στεγάζοντας εκεί υπηρεσίες και εξοικονομώντας έτσι τα χρήματα των ενοίκιων. Τέτοια περίπτωση είναι η στέγαση της δημοτικής αστυνομίας και του ΚΕΠ σε κτίριο που δωρήθηκε στο δήμο Αγρινίου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι στο χώρο του δημαρχείου του πρώην δήμου Στράτου ο σχεδιασμός του δήμου Αγρινίου για δημοτικό πρατήριο καυσίμων που θα τροφοδοτεί τα οχήματα του δήμου. Όμως υπάρχουν άλλα 8 δημαρχεία από τους καποδιστριακούς δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο και παραμένουν αναξιοποίητα. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα ακίνητα του δήμου Αγρινίου είτε πρόκειται οικόπεδα/δημοτικές εκτάσεις, είτε για κτίρια. Τα παραδείγματα πραγματικά εκατοντάδες…. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους (εκμίσθωση, πώληση κ.α) όμως η κουβέντα για το θέμα στο δήμο Αγρινίου ακόμη δεν έχει ανοίξει! Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται περισσότερο στο να διοχετεύει ειδήσεις στα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης, όπως ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα στεγαστούν στο δημαρχείο του πρώην δήμου Νεάπολης. Αλήθεια χρειάστηκαν δυομιση χρόνια μνημονίου για να το σκεφτεί αυτό η δημοτική αρχή;;;

Έτσι φτάνουμε στο σημείο ο δήμος Αγρίνιου ελλείψει χρημάτων να δυσκολεύεται να κάνει την απαραίτητη επισκευή στο κτίριο του ΕΟΚ, που τόσο πολύ μόχθησε για να του παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο δήμος Αγρινίου να συνεχίζει να πληρώνει ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Αν όμως είχε εκπονήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης της δημοτικής περιούσιας και είχε κινητοποιηθεί στηγ κατεύθυνση αυτή νωρίτερα, ίσως τώρα υπήρχαν χρήματα για το κτίριο του ΕΟΚ… και οπωσδήποτε θα ήταν πιο πειστικές οι διαμαρτυρίες του κ. Μοσχολιού για τις περικοπές στην αυτοδιοίκηση.

Τουλάχιστον σκοπεύει κανείς να αναλάβει την ευθύνη αυτής της καθυστέρτησης και να απολογηθεί στους πολίτες;

Δ.Π