Πρώτο κουδούνι χωρίς μεταφορά μαθητών, με απεργίες και το φάσμα της υποχρηματοδότησης

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολική χρονιάς θα βρει μαθητές και γονείς στην Αιτωλοακαρνανία αντιμέτωπους με σημαντικά προβλήματα, όπως η διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Τέλος στην δωρεάν μεταφορά μαθητών βάζει το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας
Μετά από την απόφαση του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας να μην προχωρήσει στη δωρεάν μεταφορά μαθητών, οι μαθητές στην Αιτωλοακαρνανία θα πληρώνουν για τη μεταφορά τους το αντίτιμο του μισού εισιτηρίου για το τακτικό δρομολόγιο. Έτσι αποδεικύνεται πλήρως αυτό που έγραψε χθες το ΑγρίνιοCulture πως η μερική εξόφληση των μεταφορέων δεν στάθηκε ικανή να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.

Μετά την επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για το σκοπό αυτό, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έφτασε το ποσό των 1.840.000 € και από αυτό τα 716.000,00 προβλέπονται για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Την ίδια ώρα στην Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν υπάρχουν οφειλές προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας ύψους 3 εκ.ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους μεταφορείς και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) ανέρχονται συνολικά στο ποσόν των 13.467.509 ευρώ. Έτσι το ΚΤΕΛ υλοποίησε την απειλή του να μην εκτελέσει τη μεταφορά των μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013, αν προηγουμένως δεν υπάρξει εξόφληση αυτού του ποσού από τη μεταφορά των μαθητών κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Τρίτη αγιασμός …Τετάρτη απεργία
Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς όμως οι μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Τασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιήσουν την ίδια ημέρα στάσεις εργασίας και στις δύο βάρδιες, από τις 11.00 έως τις 14.00 και από τις 14.00 έως τις 17.00.

Οι λόγοι που συντελούν στην απεργία -σύμφωνα με τους δασκάλους- είναι τρεις: οι μειωμένες αποδοχές των δασκάλων, το μειωμένο προσωπικό -καθώς πανελλαδικά τα κενά αγγίζουν τις 18.000 με 19.000 στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε επίπεδο νομού τα κενά ξεπερνούν τα 200- και τέλος το γεγονός ότι δεν έχουν διατεθεί από την κεντρική διοίκηση του κράτους πόροι στους δήμους για να ξεκινήσουν τα σχολεία και να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδά τους ή να προχωρήσουν σε πιθανές επισκευές.

Φόβος για τη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και το πετρέλαιο
Την Δευτέρα 3/9 το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία με βάση τη γενικότερη κατάσταση της χώρας μήπως αυτά τα ποσά [περιφράφονται παρακάτω] είναι τα μοναδικά που θα πάρουν οι δήμοι για τα σχολεία μέσα στην σχολική χρονιά. Επιπλέον η γενικότερη κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων εντείνει την ανησυχία πως το επόμενο διάστημα και όταν τα έξοδα των σχολείων θα αυξηθούν με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι σχολικές επιτροπές εξαιτίας της υποχρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.
Αναλυτικά τα ποσά που κατανέμονται στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα εξής:
ΑΓΡΙΝΙΟΥ : 238.270,62
ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ : 42.229,51
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ : 48.857,52
ΘΕΡΜΟΥ: 11.105,85
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ : 95.485,28
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ: 52.668,18
ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: 32.677,82

Δ.Π