Διαφωνίες, αντιδράσεις και προτάσεις για την ανάπλαση του Πάρκου

Ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής -αν και είχε κληθεί- η εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών Αγρινίου για την Προστασία και Ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου. Η Κίνηση Πολιτών Αγρινίου στην εκδήλωση που είχε και το χαρακτήρα συνέλευσης αποφάσισε να ανανεώσει σύντομα το ραντεβού της και να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε δράσεις που θα έχουν στόχο την ενημέρωση των πολιτών αλλά και το φρενάρισμα του έργου, έτσι όπως το έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή.

Σχεδόν κατάμεστη η αίθουσα από πολίτες που διαφωνούν με την ανάπλαση που προτείνει ο δήμος

Στη σχεδόν γεμάτη αίθουσα από κόσμο μίλησαν η κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας που παρουσίασε όλο το ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να αποτραπεί η προτεινόμενη από το δήμο ανάπλαση και ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής Δασοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Δασοπονικής Ένωσης και βραβευμένος από τη Ακαδημία Αθηνών.

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Αγρινίου εξέφρασαν την άποψη τους πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να παραμείνει το πάρκο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και τόνισαν πως διαφωνούν στους στόχους που θέτει μορφή ανάπλασης που προτείνει ο δήμος Αγρινίου. Τα σημεία που διαφωνούν τα μέλης της Κίνησης και που προτείνει η δημοτική αρχή είναι η ενοποίηση του πάρκου με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, κάτι που θα γίνει με την απομάκρυνση της περιμετρικής μάντρας και τη δημιουργία πρανούς σε συνδυασμό με την εκρίζωση δένδρων που βρίσκονται κοντά στην μάντρα.

Φωτό από το πανελ των ομιλητών

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών Αγρινίου αυτή η ενοποίηση θα αλλοιώσει το χαρακτήρα του πάρκου και θα αλλάξει τη χρήση του. Στο πλαίσιο αυτό κάνει μάλιστα λόγο για επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του πάρκου. Η αντιπρόταση των πολιτών που διαμαρτύρονται είναι η σωστή συντήρηση του πάρκου, πράγμα που ακόμη και η τεχνική περιγραφή της μελέτης του δήμου σημειώνει, και η όποια ανάπλαση να αποκαταστήσει την υπάρχουσα μορφή του πάρκου με στοιχεία όπως το σύστημα ποτίσματος με ρυάκια που διαπερνούσαν το πάρκο. Ακόμη προτάσεις της Κίνησης και παράλληλα ενστάσεις σε σχέση με όσα προβλέπει η μελέτη του πάρκου είναι η φύλαξή του, η χρήση του περιπτέρου, η χρήση καταλληλότερων υλικών για τους χωμάτινους διαδρόμους, όχι στη δημιουργία τσιμεντένιων κρασπέδων-διαδρόμων κ.α. Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν τα μέλη της κίνησης με τη δημιουργία πάρκιγκ (!!!)εντός του πάρκου και με την εκρίζωση εκατοντάδων δένδρων που θα αντικατασταθούν από άλλα (και κυρίως θαμνώδη) και από κάτω τους θα τοποθετηθεί αντιοικονομικό και αντιοικολογικό -κατά τους ίδιους- γκαζόν.

Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Καθηγητής Δασοκομίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας

Ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Δασοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη εισήγησή του έκανε λόγο για ένα ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό που δείχνει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης και απαξίωσης. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι επεμβάσεις στα δένδρα που ποαρατήρησε ο ίδιος δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού από τη μεριά των συντηρητών του πάρκου (σ.σ της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου). Αφού μίλησε για τη σημασία του αστικού πρασίνου (ο ίδιος είναι εξειδικευμένος στην δασοκομία πόλεων) σε τομείς όπως η μείωση της θερμοκρασίας, η απορρύπανση, η απορρόφηση του θορύβου κ.α πρότεινε για την περίπτωση του πάρκου του Αγρινίου, καταγραφή του οικοσυστήματός του -πράγμα που δεν προβλέπεται από το δήμο Αγρινίου- και δημιουργία μητρώου για τα δένδρα που θα ανανεώνεται δυο φορές το χρόνο. Ενα γενικό του σχόλιο σε σχέση με την όλη ανάπλαση ήταν ότι σε τέτοιες εργολαβίες ο προϋπολογισμός κατευθύνεται από το τσιμέντο. Αν τα έργα πρασίνου ξεπερνούν το 10% τότε η επίβλεψη γίνεται από γεωτεχνικό και όχι μηχανικό. “Με 4,7 εκ € προϋπολογισμό θα δείτε πολύ τσιμέντο” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. Πρότεινε ακόμη τη καταγραφή, προστασία και ανάδειξη δένδρων με μνημειώδη χαρακτήρα και την παρέμβαση της Κίνησης στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Τέλος σχετικά με την εκρίζωση εκατονταδων δένδρων είπε πως “αν προβλέπεται κάτι τέτοιο χρειάζεται η μελέτη να συνοδεύεται από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”, ενώ ο δήμος έχει πάρει περιβαλλοντική απαλλαγή για το πάρκο. “Αν είναι έτσι εδώ υπάρχει παρανομία” κατέληξε.

Δ.Π