Επιμένει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λ/Θ Μεσολογγίου και την συγχώνευσή του με αυτό της Δυτικής Ηπείρου και έδρα την Άρτα!
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση.
Κατατέθηκε τη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται μία σειρά φορείς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα με το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί το πρώτο μιας σειράς ρυθμίσεων, μια σειρά από τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ανάμεσα στα άλλα καταργούνται και συγχωνεύονται 29 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε 9, η κατάργηση 4 επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς και η αυτοτελής διατήρηση 5 φορέων λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών.
Για τον φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού αναφέρεται χαρακτηριστικά:
ε) Το Ν.Π.Ι.Δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού», το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», και το ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα», που ιδρύθηκαν με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (207 Α`) η οποία προστέθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3044/2012 (197 Α συγχωνεύονται και συνιστούν νέο ν.π.ι.δ, με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου». Στο νέο φορέα περιέρχεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, της περιουσίας (ενεργητικό –παθητικό), των θέσεων και του προσωπικού των φορέων που συγχωνεύονται με την παράγραφο αυτή, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, στα οποία ο φορέας που συνιστάται υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχός τους. Ο φορέας που συνιστάται έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/1999, ως ισχύει, και του ν. 1650/1986. Η έδρα του φορέα διαχείρισης είναι η Άρτα.
«Σκοπός του νομοσχεδίου», όπως αναφέρεται, «είναι η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου. Η διαδικασία ξεκινά με μια πρώτη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, η οποία θα αποτελέσει οδηγό της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των φορέων του Δημοσίου που ακολουθεί».