Υπάρχει θέμα με τα 5μηνα της κοινωφελούς εργασίας ;

Πολλοί δήμοι ήλπιζαν πως πολλά πράγματα που αδυνατούν να κάνουν εξαιτίας της έλλειψης πόρων θα μπορέσουν να τα κάνουν με το επιπλέον προσωπικό που θα έχουν το επόμενο διάστημα. Ο λόγος φυσικά για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω του υπουργείου Εργασίας που εξασφαλίση 5μηνη αποσχόληση σε ανέργους σε δήμους και όχι μόνο.

Και εκεί που νόμιζε κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί που θα καταφέρουν να βρούν αυτή τη προσωρινή έστω εργασία και να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας, εκεί που νόμιζε κανείς πως τα χρήματα για το πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένα, διαβάζουμε πως σε δήμους που ήδη το τρέχει οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Παράδειγμα οι 420 συμβασιούχοι που εργάζονται μέσω του προγράμματος στο δήμο της Πάτρας είναι απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες! Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν κλιμακώσει τον αγώνα τους με καθημερινές συγκεντρώσεις – πορείες και καταλήψεις στον χώρο του Δημαρχείου.

Ακόμη βέβαια τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία καθώς οι 5μηνίτες έχουν λίγες μέρες που έπιασαν δουλειά… Όμως έκδηλη είναι η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι… Αν το φαινόμενο επεκταθεί θα είναι τραγικό όχι μόνο για τους εργαζομένους αλλά και για τους δήμους που ενώ πασχίζουν να πληρώσουν το μόνιμο προσωπικό τους, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί πως φορτώθηκαν από το κράτους απλήρωτους “εξ’ ορισμού” εργαζομένους…