Ξεκινά σε λίγες μέρες η εκδηλώση ενδιάφεροντος για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας

Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι εκδηλώσεις ενδιάφεροντος για Σαλαμίνα, Λευκάδα και Ελευσίνα-Θήβα

Λίγες μέρες μόνο μας χωρίζουν από την έναρξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα τρία νέα μεγάλα έργα παραχώρησης της χώρας. Τα έργα στην υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνας, Λευκάδας και του οδικού άξονα Ελευσίνα-Υλίκη –Θήβα αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΡΩΤΗ
Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορά το έργο της υποθαλάσσιας σύνδεσης Λευκάδας. Πρόκειται για ένα έργο με μικρή τεχνική δυσκολία και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών.Η υποθαλάσσια σήραγγα θα έχει μήκος περίπου 50 μέτρα και συνολικά δεν θα ξεπερνά τα 500 μέτρα μαζί με τις απαραίτητες συνδέσεις με το οδικό δίκτυο των περιοχών εκατέρωθεν. Οι κάτοικοι δείχνουν πρόθυμοι καθώς μόνο οφέλη μπορεί να υπάρξουν από αυτό το έργο.

Η παραχώρηση θα έχει χρονικό ορίζοντα 30 έτη ενώ προς το παρόν δεν είναι γνωστό το αντίτιμο των διοδίων. Με την ολοκλήρωση του έργου η Λευκάδα θα συνδεθεί με το υπόλοιπο Ηπειρωτικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων καθώς μέσω του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία θα έχει πρόσβαση στην Ιόνια Οδό. Υπολογίζεται πως η απόσταση Λευκάδα-Αθήνα θα είναι κάτι περισσότερο από 3,5 ώρες ενώ η απόσταση Λευκάδα-Θεσσαλονίκη θα είναι περίπου 4 ώρες.

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και το σύνολο της δημοπράτησης θα γίνει με νέο μοντέλο. Ο Ανταγωνιστικός Διάλογος θα φέρει στο ίδιο τραπέζι Κράτος-Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενδιαφερόμενους και θα τους καλέσει να βρουν το βέλτιστο σενάριο για την κατασκευή και λειτουργία των έργων.Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει 28 μήνες. Την Άνοιξη του 2015 θα δοθούν οι προσφορές και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2016.

πηγή : ypodomes.com