Οι συνέπειες μιας απόφασης για το κτίριο του Καπνού που… δεν ήρθε εγκαίρως

Ενάμιση χρόνο μετά την παραχώρηση του κτιρίου αναμένεται να υπάρξει το πολυπόθητο οικονομικό όφελος από την αξιοποίησή του.

Μια από τις περιπτώσεις παράνοιας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι η περίπτωση της παραχώρησης στο δήμο Αγρινίου του κτιρίου του Οργανισμού Καπνού επί της οδού Μακρή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παραχώρηση αυτή έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και το κτίριο -κυρίως λογο timing- παραμένει αναξιοποίητο εδώ και οχτώ μήνες… Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρινίοCulture το κτίριο αυτό πιθανότητα ο δήμος Αγρινίου να μπορέσει να ξεκινήσει την αξιοποίησή του κοντά στα τέλη του καλοκαιριού του 2013, όταν δηλαδή θα έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος από την παραχώρησή του.

Ο λόγος είναι οπωσδήποτε οικονομικός, αφού ο δήμος δεν έχει τα χρήματα να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή του. Και εδώ τα αίτια είναι δυο. Πρώτον, η σχεδόν “εγκληματική” καθυστέρηση στην απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει το κτίριο, κάτι που έγινε μετά από 5 περίπου χρόνια συστηματικής διεκδίκησης από το δήμο Αγρινίου. Σε αυτά τα πέντε χρόνια το κτίριο αφήθηκε στην τύχη του και απαξιώθηκε τόσο πολύ, που τώρα χρειάζονται αρκετά χρήματα και εκτεταμένες εργασίες για να γίνει κατοικήσιμο… Ο δεύτερος λόγος -περά από την πολυετή απαξίωση του κτιρίου- είναι πως στη παρούσα συγκυρία λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμος αδυνατεί να διαθέσει άμεσα όσα χρήματα χρειάζονται για την μερική ανακαίνισή του. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος σκοπεύει από ίδιους κατά πρώτο λόγο πόρους και με έργα αυτεπιστασίας να εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2013 σχετικό κονδύλι για την ανακαίνιση του κτιρίου.

Και όλα αυτή την ώρα που σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον η αξιοποίηση του κτιρίου του Καπνού θα είχε εκτός από λειτουργικό και μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο. Και αυτό γιατί, ως γνωστόν, ο δήμος σκοπεύει εκεί να στεγάσει το Μουσείο Καπνού, το Λαογραφικό Μουσείο, το Εικαστικό Εργαστήρι, τη Φιλαρμονική και γενικότερα δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό, για τις οποίες ο δήμος τώρα καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να τις στεγάσει σε ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό του.

Δ.Π