“Ανάλογη τη επισκεψιμότητάς του η λειτουργία του Μουσείου Θυρρείου” λέει ο Κ. Τζαβάρας

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος στη Βουλή όταν συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη προς τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Θυρρείου.

Ο Κ.Τζαβάρας που προναήγγειλε την επίσκεψή “ίσως και στα τέλη του τρέχοντος μηνός” στην Αιτωλοακαρνανία και το μουσείο Θυρρείου υποβάθμισε την εμβέλεια του μουσείου λέγοντας οντας ότι «δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα Μουσείο του οποίου η επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των εκατό επισκεπτών το χρόνο. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων που έχουμε, από αυτούς τους εκατό, οι τριάντα πέντε ήσαν μέλη του Ομίλου Φίλων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Ακαρνανίας».

Στην συνέχεια ο Κ.Τζαβάρας έξήγησε πως «το Μουσείο δεν έκλεισε και ούτε πρόκειται να κλείσει, αλλά ο τρόπος της λειτουργίας του είναι –και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός- αντίστοιχος της επισκεψιμότητας που έχει. Δηλαδή, όποιος θέλει να επισκέπτεται αυτό το Μουσείο είναι υποχρεωμένος –και το γνωρίζει- να ειδοποιεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το συγκεκριμένο Μουσείο θα είναι στη διάθεσή του ακριβώς ως επισκέψιμος χώρος. Αυτά μπορούμε και αυτά επιβάλλεται να κάνουμε σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που ο τόπος προσπαθεί να μπει σε ένα νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών του».

Ο Νίκος Μωραΐτης από την πλευρά του τόνισε πως «το μουσείο σήμερα μπορεί να έχει επισκεψιμότητα, μπορεί να γίνει πόλος έλξης σε μια περιοχή που μαραζώνει πραγματικά από την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να υπάρχουν και προδιαγραφές. Γι’ αυτό ζητάμε να μεταφερθούν πίσω τα αρχαία. Έχουν πάει σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στο μουσείο του Αγρινίου. Υπάρχει ενδιαφέρον από εργαζόμενους και μπορούν να γίνουν οι μετατάξεις για να πληρωθούν οι τρεις οργανικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τους οποίους λειτουργούσε μέχρι χθες το μουσείο. Επομένως, δεν είναι θέμα εξόδων. Εμείς λέμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

«Σε έναν βαθμό είμαστε ικανοποιημένοι που είπατε ότι δεν θα κλείσει το μουσείο, διότι διαφορετικά θα βρείτε απέναντί σας τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο του χωριού. Είναι πρόκληση απέναντι στην ιστορική, στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας» κατέληξε ο κ. Μωραΐτης .