Το Μεσολόγγι χωρίς κτίριο θα έχει “μισό μουσείο” και στο Αγρίνιο οι καπναποθήκες Παπαπέτρου θα ρημάζουν

Μάλλον ως υποχώρηση του δήμου Αγρινίου πρέπει να ληφθεί η μη αντίδρασή του στις εξελίξεις γύρω από την απόφαση του υπουργείου να σχετικά με τη δημιουργία μουσείων στην Αιτωλοακαρνανία. Το Μεσολόγγι χωρίς κτίριο θα έχει “μισό μουσείο” και στο Αγρίνιο οι καπναποθήκες Παπαπέτρου θα ρημάζουν.

Το ΥΠΠΟΤ αποφάσισε να στεγάσει στις καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο το “διαχρονικό” μουσείο… ενώ το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι στο ακίνητο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), έκτασης 14 στρεμμάτων. Εκεί όμως κτίριο δεν υπάρχει έτσι ο δήμος Μεσολογγίου για την προσωρινή στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου παραχώρησε το “Ξενοκράτειο”.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς με τα οικονομικά που υπάρχουν στη χώρα, το υπουργείο δεν πρόκειται να ξεκινήσει αύριο το πρώι να υλοποιεί δύο μουσεία στην Αιτωλοακαρνανία. Η λογική λέει πως όταν βρεθούν κάποια χρήματα θα δημιουρήσει αυτό με το μικρότερο κόστος. Οι καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο μετά από πολύχρονη απαξίωση χρειάζονται πολλά εκατομμύρια για να στεγάσουν ένα μουσείο. Αντιθέτως το “Ξενοκράτειο” -που όπως είπαμε θα φιλοξενήσει προσωρινά το αρχαιλογικό μουσείο στο Μεσολόγγι- με ένα κόστος κόντα στις 400.000€ μπορεί να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει ούτε καν έτοιμη μελέτη για δημιουργία κτιρίου που θα στεγάσει μόνιμα το αρχαιολογικό μουσείο στην έκταση του ΚΕΓΕ.

Τα οικονομικά της χώρας όταν επιτρέψουν να υλοποιηθεί κάτι θα υλοποιηθεί αυτό με το μικρότερο κόστος. Το μέλλον που αδυνατεί να δει η δημοτική αρχή Αγρίνιο είναι να δωθούν κάποια στιγμή τα χρήματα για την διαμόρφωση του Ξενοκράτειου και εκεί να τοποθετηθούν όχι όλα τα αρχαιλογικά ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά κάποιες συλλογές, γι’ αυτό και η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου από το δήμο Μεσολογγίου στο υπουργείο σημειώνει πως σκοπός της παραχώρησης είναι η “στέγαση αρχαιολογικών συλλογών”. Στη συνέχεια λεφτά δεν θα υπάρχουν για άλλα μουσεία, η μελέτη για κτίριο στο χώρο του ΚΕΓΕ στο Μεσολόγγι πιθανότατα να μη έχει ολοκληρωθεί. Και έτσι η Αιτωλοακαρνανία θα μείνει με “μισό μουσείο”, το Αγρίνιο με τις καπναποθήκες Παπαπέτρου να ρημάζουν και τον δήμο Αγρινίου να μεταφέρει την ευθύνη της απαξίωσης στο υπουργείο.

Όχι όμως! Ο δήμος Αγρινίου φέρει ακέραια την ευθύνη για την απαξίωση του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Και αυτό γιατί άφησε με τη μη αντίδρασή του και την υποχωρήτική του στάση να πάρει το Μεσολόγγι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας χωρίς να έχει κτίριο. Ας μην κρίνουμε την “επιτυχία” του δήμου Αγρινίου να κερδίσει το διαχρονικό μουσείο, που είναι αμφίβολο αν και κάτα πόσο ένα τέτοιο μουσείο μπορεί να είναι ελκυστικό…

Δ.Π