Ημερίδα με θέμα: “Εξαρτήσεις και Διαδίκτυο” στην Βόνιτσα

Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο πλέον αποτελεί το κυριότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πληροφόρησης για τον άνθρωπο και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η η ανωνυμία.

Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο λειτουργεί απελευθερωτικά για πολλούς από τους χρήστες, ιδιαίτερα για αυτούς που είναι κλειστοί στην πραγματική τους ζωή. Μπορούν να αναπτύξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να ανοίξουν την καρδιά τους χωρίς ταμπού και τον φόβο της υποτίμησης και του χλευασμού.Αυτό πολλές φορές λειτουργεί απελευθερωτικά για το χρήση και να προβάλλει διαφορετικούς εαυτούς, λέγοντας τις ιδέες του, τις απόψεις του, τις σκέψεις του χωρίς να τον ενδιαφέρουν τι προτάσσει και επιβάλλει η κοινωνία.

Η altera pars της ανωνυμίας δημιουργεί πολλά και προβλήματα στα μέλη της κοινωνίας και πολλές φορές απειλεί τα μέλη μιας πολιτείας.Συγκεκριμένα τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον άγνωστο ο οποίος μπορεί να τους σχολιάσει αρνητικά, να τους βρίσει και να τους προσβάλει εκμεταλλευόμενος κάποιο ευαίσθητο σημείο τους. Συχνά παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα θυματοποίησης (cyber bullying) σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης όπου πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας με άλλα άτομα. Τώρα ο θύτης δεν είναι ένα άτομο που βλέπουν στην πραγματική ζωή, αλλά ένας ανώνυμος που τους απειλεί και αυτός ο φόβος τους παραλύει. Συχνά αδυνατούν να μοιραστούν τέτοιες αρνητικές εμπειρίες με την οικογένειά τους από φόβο με αποτέλεσμα αυτό το βάρος που βιώνουν να γίνεται ανυπόφορο και να νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ένας άλλος κίνδυνος που ενέχει η ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι ότι μπορεί να μπει ένα παιδί ή ένας έφηβος κατά λάθος σε μια ιστοσελίδα με ακατάλληλο περιεχόμενο και αυτό να προκαλέσει ένταση. Τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να είναι βίαιο, ρατσιστικό ή προσβλητικό. Η ένταση και η απόγνωση που μπορεί να προκληθεί από τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες δυσάρεστες αντιδράσεις, άρα είναι καλή ιδέα να το αντιμετωπίσουν με τη βοήθεια άλλων ατόμων που είναι ειδικοί σε τέτοια θέματα.

Έχει πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μη θεωρήσουν οι γονείς το διαδίκτυο τον κακό δαίμονα των καιρών και να μην ενστερνιστούν την βολική άποψη ότι προκαλεί εθισμό. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, γνώσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Είναι χρήσιμο, θετικό και βασικά, απαραίτητο. Η ατομική μας ευθύνη ως προς τη συνετή χρήση του από μας και τα παιδιά μας είναι τεράστια και σε επίπεδο πολιτικής ο έλεγχος είναι απαραίτητος.

Η ενημέρωση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών με παρεμβάσεις, σεμινάρια και ημερίδες θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν όλους και ιδιαίτερα τους εφήβους ως προς την ανακάλυψη της υγιούς και συνετής χρήσης του διαδικτύου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων δια του Υπευθύνου Καλογερά Παύλου πραγματοποιεί με άλλους φορείς μια σειρά από παρεμβάσεις στα σχολεία του νομού, μια από αυτές είναι και η ημερίδα που την παρουσιάζομαι στη συνέχεια.

O Δήμος Βόνιτσας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρνανίας δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του νομού και οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Βόνιτσας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Εξαρτήσεις και Διαδίκτυο». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και ώρα 17:00.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Θέμα Εισήγησης: «Εξαρτήσεις και Εφηβεία»

Παύλος Καλογεράς, MSc, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Θέμα Εισήγησης: «Γονείς και Διαδίκτυο»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
ΔΗΜΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΑΚΤΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝ ΑΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΛ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ,ΕΠΑΛ ΒΟΝΙΤΣΑΣ