Ο σύλλογος που παλεύει για τη σωτηρία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο πολιτιστικός – εξωραϊστικός σύλλογος αρχαιοφίλων Γαβαλούς με δικές του δαπάνες, αλλά και με προσωπική εργασία των μελών προσπαθεί να αναστηλώσει τα μνημεία της περιοχής.

Tης ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ / πηγή : aixmi-news.gr

Ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους είναι ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αρχαιόφιλων Γαβαλούς, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο σε κάποιες εκδηλώσεις, αλλά έχει και μια αξιόλογη δράση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 1976 και από τότε, σε συνεργασία με άλλους φορείς ή συλλόγους έχει συμμετάσχει σε πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις. Σήμερα αριθμεί 200 περίπου ενεργά μέλη και το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα διοργάνωσε μια σειρά δράσεων που συνέβαλλαν στην εξωστρέφεια του χωριού, προβάλλοντάς το όχι μόνο στη γύρω περιοχή αλλά και ευρύτερα. Μια τέτοια εκδήλωση ήταν το 5ήμερο της έκθεσης τοπικών προϊόντων που συνοδεύτηκε από χορευτικές επιδείξεις από το χορευτικό του συλλόγου, επιδείξεις με άλογα από τον ιππικό όμιλο, επιδείξεις εκπαιδευμένων σκύλων και ταεκ βο ντο. Ταυτόχρονα δεν έλειψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις που προσέφεραν γλέντι και διασκέδαση στους ντόπιους και όχι μόνο. Από κει και πέρα όμως ένας ακόμη βασικός στόχος του συλλόγου είναι η διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην παρούσα φάση τα μέλη βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης πόρων για την αναπαλαίωση ενός παλιού νερόμυλου, τον οποίο, ο ιδιοκτήτης κ. Χρέλιας, παραχωρεί στο σύλλογο, με μόνο στόχο τη διατήρηση των εγκαταστάσεων, αλλά και του ονόματος των προγόνων του στους οποίους ανήκε.

Επόμενος στόχος είναι η διατήρηση του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Κελάκι, που αποτελούσε το αγαπημένο στέκι του Οπλαρχηγού Δημήτρη Μακρή. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που έχει χτιστεί πριν από περίπου 2,5 αιώνες και με πρωτοβουλία του εφημέριου του χωριού έχουν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης. Ο σύλλογος φρόντισε για τη συντήρηση του ξενώνα, ενώ κατασκεύασε και ένα κιόσκι για να κάθονται οι επισκέπτες και να απολαμβάνουν την απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής. Ο ξενώνας αποτελείται ουσιαστικά από δυο δωμάτια, στα οποία μπορεί ο κάθε επισκέπτης να μείνει και να διανυκτερεύσει. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση και η διαμονή γίνεται λίγο δύσκολη με τη μικρή γεννήτρια που διαθέτει ο σύλλογος σε όποιον τη ζητήσει για να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες του. Το Κελάκι αποτελεί το σημείο αναφοράς του συλλόγου, γι’ αυτό και τα μέλη αναζητούν τρόπους ανάδειξής του. Στο σημείο διοργανώνεται μια από τις κυριότερες εκδηλώσεις της περιοχής κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου στη γιορτή της Παναγίας. Δύσκολη όμως είναι και η πρόσβαση, αφού ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι χωμάτινος και γι’ αυτό ασκούνται πιέσεις για την ασφαλτόστρωσή του. Ο δήμος Αγρινίου βέβαια προσπαθεί να συντηρεί το δίκτυο, όμως κατά τους χειμερινούς μήνες η πρόσβαση γίνεται απαγορευτική.

Η αναστύλωση στο εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στους πρόποδες του Αρακύνθου είναι ένας ακόμη στόχος του συλλόγου και μάλιστα, όπως μας είπε ο ταμίας του συλλόγου κ. Γούλας, τα μέλη αισθάνονται τύψεις που δεν άσκησαν πίεση για την συντήρηση του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρρεύσει, όμως κανείς δεν φρόντισε για την αναστύλωσή του την ίδια ώρα που λίγο μακρύτερα χτίστηκε καινούργιο. Οι παρεμβάσεις στην αρχαιολογία απέβησαν άκαρπες λόγω έλλειψης πόρων, οπότε αυτό αποτελεί πληγή για την περιοχή. Ακόμα και αν ο σύλλογος είχε την οικονομική δυνατότητα η παρέμβαση αποκλείεται αν η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δώσει την συγκατάθεσή της. Από τους στόχους του συλλόγου δεν μπορεί να λείπει και το μοναστήρι της Κατερινούς, που, παρόλο που αποτελεί ένα από τα καλύτερα μνημεία της περιοχής, υστερεί στην πρόσβαση. Το χαρακτηριστικό της Γαβαλούς είναι η ύπαρξη πολλών αξιόλογων σημείων, που όμως είναι αναξιοποίητα. Η αξιοποίηση και ανάδειξή τους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το σύλλογο. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο για όλη τη γύρω περιοχή αποτελεί η αξιοποίηση της Τριχωνίδας. «Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες και με τα περισσότερα μνημεία περιοχές και είναι κρίμα να χάνονται όλα αυτά που διαθέτουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Γούλας.