Νέα λίστα της HSBC με 97 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες

Ενενήντα επτά πελάτες του παραρτήματος της HSBC στον offshore παράδεισο της Νήσου Τζέρσεϊ δηλώνουν ελληνική διεύθυνση, σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι έχουν καλή εικόνα των στοιχείων που φιλοξενούνται στην πλέον πρόσφατη λίστα που διέρρευσε από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τα «Νέα», στους λογαριασμούς των 97 κατοίκων της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί σχεδόν 22,3 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν δημοσιογράφοι της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν την υπόθεση που φαίνεται να έχει προεκτάσεις σε πολλές χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία τους μπορούν να αποκτηθούν από τις ελληνικές Αρχές, καθώς βρίσκονται ήδη στα χέρια των βρετανικών Αρχών. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα αφορά συνολικά 8.474 πελάτες της HSBC Τζέρσεϊ, ανάμεσα στους οποίους έμποροι ναρκωτικών, άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί επειδή βρέθηκαν να κατέχουν εκατοντάδες όπλα και οικονομικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν σε απάτες. Οι 4.388 είναι Βρετανοί με καταθέσεις ύψους άνω των 865 εκατ. ευρώ, 602 έχουν δηλώσει κατοικία στο Ισραήλ, 527 στη Γαλλία, 333 στην Ισπανία και 117 στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό της νέας λίστας είναι το τελευταίο από μια σειρά αμαρτωλών υποθέσεων που ξεκινούν τουλάχιστον από το 2003. Τη χρονιά εκείνη, η κεντρική τράπεζα και οι Αρχές των ΗΠΑ έβαλαν για πρώτη φορά στο στόχαστρο το χαλαρό σύστημα εσωτερικού ελέγχου της αμερικανικής θυγατρικής της HSBC ζητώντάς της να προσλάβει ειδικούς συνεργάτες για να κλείσει τις πολλές ελλείψεις του.

Η HSBC ανταποκρίθηκε αμέσως αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως απέδειξε η έκθεση – καταπέλτης της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2012. Στην έκθεση εκείνη των 335 σελίδων περιγράφεται πώς το χαλαρό σύστημα ελέγχων της HSBC συνέβαλε ώστε επί πολλά χρόνια μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών να διακινούν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω της θυγατρικής της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα, μέσω της HSBC Μεξικού μεταφέρθηκαν στην HSBC των ΗΠΑ 7 δισ. δολάρια που προέρχονταν από εμπόριο ναρκωτικών. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, μέσω λογαριασμών της αμερικανικής θυγατρικής έγιναν πολλές συναλλαγές με εταιρείες ιρανικών συμφερόντων ενώ ακόμα και άτομα από τον χώρο της τρομοκρατίας «κατάφεραν μέσω της τράπεζας να διεισδύσουν στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Σε κάποια άλλα έγραφα οι αμερικανοί εισαγγελείς περιγράφουν το πορτρέτο της HSBC ως μιας τράπεζας που είχε δημιουργήσει ένα εικονικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων, ένα είδος «βιτρίνας» ώστε να φαίνεται προς τις Αρχές πως έχει συμμορφωθεί με τους σχετικούς νόμους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

πηγή : newpost.gr