Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο Σαμαράς για τη δόση

Παράταση μίας εβδομάδας έχει λάβει το θρίλερ, τόσο για την καταβολή της επόμενης δόσης, όσο και γενικότερα, για τη λήψη μιας οριστικής λύσης για το θέμα της Ελλάδας. Το Βερολίνο ανθίσταται σοβαρά προβάλλοντας προσκόμματα, έχοντας απέναντί του όλους τους υπόλοιπους –ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- που επιμένουν ότι η χώρα μας έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχει φανεί αντάξια των δεσμεύσεών της, επισημαίνοντας ότι είναι πλέον ώρα να αναλάβει η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα τις ευθύνες της.

Η θέση του πρωθυπουργού, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση υπό την Προεδρία του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, περιγράφει όλη την κατάσταση, αλλά και το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, μέσα σε λίγες λέξεις: «Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε.Το θέμα θα λυθεί μεταξύ αυτών που έχουν το πρόβλημα» σημείωσε. Επανέλαβε πάντως ότι την βεβαιότητά του ότι οι διπαραγματεύσεις θα έχουν «μια πολύ θετική εξέλιξη».Κάτι που μένει να να φανεί και από τη σημερινή του μετάβαση και τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, όπου και θα επιδιώξει να διερμηνεύσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων, ειδικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτή καθαυτή η συνεδρίαση άφησε κάποια κενά καθώς, πέραν της διαφωνίας μεταξύ των εταίρων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, στην ατζέντα επανήλθαν και κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν σε προαπαιτούμενες ενέργειες, χωρις όμως να έχει αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς είναι αυτές.Ανεξάρτητα από τις μάχες που δίνονται για την Ελλάδα εκτός των τειχών πάντως, η κυβέρνηση επιδιώκει να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Είτε αυτό σημαίνει την πολιτική και διαρθρωτική οργάνωση προκειμένου να προωθηθούν μοντέλα ενίσχυσης της εγχώριας ανάπτυξης –κάτι που επί μακρόν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Είτε έχει να κάνει με την πολιτική διαχείριση του εσωτερικού σκηνικού.

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η κατάσταση δείχνει να κινείται σε τεντωμένο σκοινί, κάτι που φάνηκε και από την κοινοβουλευτική συζήτηση για τον προϋπολογισμό.Ως εκ τούτου, στο τραπέζι του Μαξίμου επανέρχεται το θέμα του ανασχηματισμού, όπου πλέον εξετάζεται πολύ σοβαρά η εντονότερη –σε επίπεδο πολιτικών προσωπικοτήτων- από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.Ο χρόνος παραμένει απροσδιόριστος, οι εκτιμήσεις ωστόσο τοποθετούν τις όποιες αλλαγές λίγο πριν ή λίγο μετά την καταβολή της δόσης.

πηγή : newpost.gr