Η μαθητική διαμεσολάβηση απέναντι στη σχολική βία [HDvideo]

Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Η διαμεσολάβηση των συνομήλικων ως μέσο για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία». Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η διευθύντρια του γυμνασίου Παναιτωλίου κα Ντόρα Μάργαρη και ομιλητές η καθηγήτρια εγκληματολογίας και πρώην αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Βάσω Αρτινοπούλου, ο δικηγόρος και σύμβουλος Δ.Σ.Π. Δρ. Παναγιώτης Δέγλερης και η ψυχολόγος Ελένη Φύσσα.


Δείτε στην webtv.gr του myagrinio.gr χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες της Βάσως Αρτινοπούλου και του Παναγιώτη Δέγλερη

Το φαινόμενο της σχολικής βίας στην Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει ακόμη την έξαρση που γνωρίζει σε άλλες χώρες, όμως πλέον και στη χώρα μας τα κρούσματα σιγά σιγά αυξάνονται ανησυχητικά. Περιπτώσεις σχολικής βίας έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Αγρινίου. Στην ημερίδα αυτό που προτάθηκε ως τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου ήταν η μέθοδος της σχολικής διαμεσολάβησης. Πρόκειται δηλαδή για μια νέα επιστημονική μέθοδο, όπου πλέον οι μαθητές που καλούνται να λύσουν το πρόβλημα μέσα από διάλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τονίστηκε από τους ομιλητές ομιλητές της ημερίδας πως πλέον οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης των φαινομένων που είναι τιμωρητικές (αποβολές, αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος) θεωρούνται ξεπερασμένες αφού φέρνουν συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα.