Το πάρκο είναι δάσος

Γράφει ο Θύμιος Παλιούρας – Μηχανικός

Ο δήμαρχός μας υπεραμυνόμενος το έργο της θητείας του «Ανάπλαση Πάρκου Αγρινίου» προχωρά ακάθεκτος στην υλοποίησή του επιχειρηματολογώντας προς κάθε κατεύθυνση. Ότι δηλαδή το νέο πάρκο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στα μουσεία, την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και χωρίς απώλειες δένδρων. Μόνο 62 θα ξεριζωθούν, αλλά θα φυτευτούν 92, θετικό ισοζύγιο λοιπόν.

Η δημοτική μας αρχή θα ήταν σε αγαστή συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών του νομού μας και με το Δασαρχείο της περιοχής μας αν δεν ήταν το Πάρκο μας και όχι μόνο.

Κύριε Δασάρχη παρασυρθήκατε ίσως και δίνετε τμηματικές άδειες στην έκταση του πάρκου για κοπή δένδρων και για εκχέρσωση τμημάτων, όπου θα γίνουν αναγκαία τεχνικά έργα κτλ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη χάνεται το δάσος.

Σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας δασών 998/1979 τα δάση και οι δασικές εκτάσεις συνιστούν εθνικό κεφάλαιο και η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση της υπηρεσίας σας αλλά και ημών των πολιτών. Έχω επομένως χρέος να υπενθυμίσω ότι χρειάζονται διαρκούς και αποτελεσματική προστασίας ανάλογη της ωφελιμότητά τους. Για μας το πάρκο μας είναι ενιαία αστική έκταση περιφραγμένη λίγο μεγαλύτερη από 50 στρέμματα με δασική βλάστηση δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, φυσική και τεχνητή, δημιουργήθηκε απ’ τους δωρητές μας αδελφούς Παπαστράτου την δεκαετία του 1920. Δηλαδή υπάρχει στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 και στο σχέδιο πόλης ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Δηλαδή έκταση εφαρμογής – σύμφωνα με τον άρθρο 3 παρ. 4 – των διατάξεων του νόμου προστασίας των δασών.

Ξέρουμε επίσης ότι την μέριμνα για την ανάπτυξη, βελτίωση, αναδάσωση και την προστασία του Πάρκου την έχει ο δήμος μας. Την ευθύνη της προστασίας του πάρκου μας την έχει η υπηρεσία σας. Δεν θα το χαρακτηρίζαμε αμέλεια, ούτε ανομία, αλλά υπερβολική εμπιστοσύνη στην δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή ενώ έχει από το 1978 εγκύκλιο απ’ τον αείμνηστο Χριστόφορο Στράτο, υπουργό Δημοσίων Έργων, ότι ουδεμία τροποποίηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου γίνεται ούτε για κοινωφελείς σκοπούς, δεν δείχνει να συγκινείται. Τελευταίο παράδειγμα το παρκάκι της Ευαγγελίστριας που αποχαρακτηρίστηκε για να χτιστεί «μεζονέτα» που μοιράζονται τρόφιμα και ρούχα στους έχοντες πρόβλημα συμπολίτες μας.

Κ. Δασάρχη σας διέφυγε ότι στο πάρκο η δημοτική αρχή :
α) έχει ήδη αφαιρέσει και αφαιρεί θαμνώδη βλάστηση
β) έχει προβεί σε πρώτο πειραματικό και πειρατικό κλάδεμα, πιστεύω χωρίς την εποπτεία σας.
γ) έχει προβεί σε δεύτερο γύρο κλαδέματος μετά την καταστροφή που έπαθε το δάσος πάρκο κατά την προπέρσινη όπως χαρακτηρίστηκε θεομηνία.
δ) σας υπέβαλε αίτημα για έκκριση κοπής μερικών δένδρων εκχέρσωσης κάποιων τμημάτων, υπέβαλε όμως και το σχέδιο με τίτλο «Γενική Διάταξη Προτάσεων»
και αρ.13 Α-16 . Στο σχέδιο αυτό λοιπόν υπάρχουν :
1) δρόμοι επιστρωμένοι με κουρασάνι 10 στρέμματα
2) πράσινο ψηλό και χαμηλό 31.6 στρέμματα
3) παιδική χαρά 1.5 στρέμματα
4) θεματικοί κήποι 2 στρέμματα
5) βόρεια είσοδος μαρμάρινη 1,2 στρέμματα
6) Αναψυκτήριο , θέατρο εκκλησία 6 στρέμματα
7) Διατηρούμε δένδρα περίπου 700
8) Έκταση παρκινγκ 700τμ

Για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο λοιπόν στις περιοχές υψηλού πρασίνου πέρα απ’ την εκχέρσωση των θάμνων , θα ξεριζωθούν και τα ενδιάμεσα δένδρα που ανέρχονται σε 700 τεμάχια. Για να προστατεύσουμε λοιπόν, να βελτιώσουμε και να μεγαλώσουμε το πάρκο ώστε να το παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη γενιά, θα πρέπει να μην εγκρίνετε καμία εφαρμογή, διαφορετικά θα παραδώσουμε ένα χορτολίβαδο, με ορισμένα δένδρα διατηρητέα σε δενδροστοιχίες με παρόδιες διατάξεις. Για μας ολόκληρο το πάρκο είναι δάσος πολύτιμο και διατηρούμενο.