Γλέζος σε Ράιχενμπαχ: Έτσι κατέστρεψαν οι Γερμανοί την πατρίδα μου

«Ακούστε, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις αποπληρωμής και γι’ αυτό σας είπα πως δεν θέλουμε να βάλουμε τη θηλιά στο λαιμό της Γερμανίας».

Φράση-κλειδί που αντικατοπτρίζει τον μειλίχιο τόνο της συζήτησης περί του βάσιμου των ελληνικών απαιτήσεων από τη Γερμανία, που διεξήχθη μεταξύ του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου και του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, και η οποία αποτελεί αντικείμενο σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα».

«Θέλω να σας δείξω πώς συνετελέσθη η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας» ήταν τα εναρκτήρια λόγια του Μανώλη Γλέζου ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, επεσήμανε τρία σημαντικά σημεία: «την απόφαση της Διασυμμαχικής Επιτροπής, το 1946, η οποία επιδίκασε 7,1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, το αναγκαστικό δάνειο των κατακτητών που υπέγραψαν μονομερώς με την Ελλάδα και την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας από τους κατακτητές… οι οποίοι είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένοι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Μανώλης Γλέζος εξήγησε στον Ράιχενμπαχ τη γερμανική λεηλασία του πλούτου της χώρας (χαλκός, νικέλιο) έναντι… πληρωμής 109 χρυσών λιρών Αγγλίας, ενώ έκανε λόγο και για το πώς υποχρέωσαν τον ελληνικό λαό να ταΐζει τους 810.000 Γερμανούς, Ιταλούς και άλλους συμμαχικούς στρατιώτες.

Πηγή: iefimerida.gr