Εκτροπή της λογικής και στο Πάρκο

Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι κάποιο κείμενο της Κίνησης Πολιτών που αντιδρά στην ανάπλαση του Πάρκου από τη δημοτική αρχή Αγρινίου, ούτε είναι το κείμενο κάποιου πολίτη που διαμαρτύρεται… Το κείμενο που φέρνει σήμερα στο φως της δημόσιότητας το ΑγρίνιοCulture είναι η απάντηση του Δασαρχείου Αγρινίου προς τον δήμο Αγρινίου σχετικά με την “φυτοτεχνική μελέτη Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου” όπως επιγράφεται. Και το οξύμωρο είναι πως ενώ το δασαρχείο απαντά στο δήμο πως “κατ΄ αρχή δεν έχουμε αντίρρηση” στην μέλετη, στη συνέχεια όμως -και αυτό είναι το οξύμωρο- παραθέτει ένα σκεπτικό σχεδόν τριών σελίδων που βρίθει από σημεία που απηχούν οσυισαστικά της απόψεις της Κίνησης Πολιτών που αντιτίθεται στο έργο…!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δασαρχείο Αγρινίου εκφράζει επιφυλάξεις στο κόψιμο τόσο μεγάλου αριθμού υγιών δένδρων για την επισκευή της περίφραξης της οδού Καζαντζάκη, όσο και στην κοπή όλης της υφιστάμενης δενδροστοιχίας από λεύκες στην περιοχή της οδού Ξενοπούλου. Στο έγγραφο -που είναι απορίας άξιο πως καταλήγει να δίνει την… κατ΄αρχήν έγκριση στην μελέτη του δήμου- σημειώνονται οι λόγοι για τους οποίους, σε αντίθεση με τα σχέδια της δημοτικής αρχής, “η διατήρηση και βελτίωση των ενοτήτων πρασίνου είναι προτιμότερη από τη διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου”. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι το δασαρχείο Αγρινίου εγκρίνει τη μελέτη του δήμου Αγρινίου που προβλέπει 31στρέμματα γκαζόν, αλλά στο σκεπτικό του σημειώνει πως “το υδροβόρο γκαζόν δεν πρέπει να έχει μεγάλη συμμετοχή στην περιοχή μελέτης”… Είναι σαφές ότι το Δασαρχείο Αγρινίου οφείλει εξηγήσεις… Αν και διαβάζοντας το έγγραφο του Δασαρχείου οι περισσότεροι θα καταλάβουν όχι μόνο πως η απόφασή του να εγκρίνει τη μελέτη του δήμου είναι έωλη… αλλά και το μέσα από ποιές διαδικασίες προέκυψε…

Σε απάντηση του αρ. πρωτ.26838/2011/16-2-2012 έγγραφου σας, με το οποίο μας διαβιβάσατε αντίγραφα της φυτοτεχνικής μελέτης ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου καθώς και αντίγραφο της απόφασης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων της Δυτικής Ελλάδας, σας γνωρίζουμε ότι κατ αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση σε όσα αναφέρονται στην μελέτη με τις παρακάτω όμως επιφυλάξεις που αναφέρονται α) στο κόψιμο τόσο μεγάλου αριθμού υγιών δένδρων για την επισκευή της περίφραξης της οδού Καζαντζάκη β) στην κοπή όλης της υφιστάμενης δενδροστοιχίας από λεύκες στην περιοχή της οδού Ξενοπούλου.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι αναφερόμενες παραπάνω παρεμβάσεις καθότι, πέραν του περιβαλλοντικού κόστους που θα έχει η κοπή των δένδρων (π.χ. οι λεύκες, πέραν γενικά της ευεργετικής επίδρασης του πρασίνου στην βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας του περιβάλλοντος στον ιστό της πόλης, έχουν μια επιπλέον θετική επίδραση στο μικροκλίμα του Πάρκου και της ευρύτερης περιοχής, αφού πρόκειται για φυλλοβόλα δένδρα που μειώνουν την θερμοκρασία την καλοκαιρινή περίοδο και επιτρέπουν στην ηλιακή μικρού κύματος χειμερινή ακτινοβολία να φθάνει στους χώρους τον χειμώνα) θα γίνει πιθανόν και αντικείμενο δυσμενών σχολίων από τους κατοίκους.
Σε κάθε περίπτωση η φύτευση των νέων δένδρων θα πρέπει να γίνει άμεσα και να φυτευτούν κατά το δυνατόν μεγαλυτέρου ύψους δένδρα. Οι εκσκαφές θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν ζημιές στην γύρω βλάστηση και στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Από τις βασικές αρχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό είναι:

Α) Η αύξηση, διατήρηση και βελτίωση των ενοτήτων πρασίνου.
(Η διατήρηση και βελτίωση των ενοτήτων πρασίνου είναι προτιμότερη από τη διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου για δυο κυρίως λόγους : πρώτον γιατί οι φυσικές ενότητες ήδη υπάρχουν και δεύτερον γιατί, ακόμη καιι αν έχουν υποστεί υποβάθμιση, αποτελούν πληρέστερα οικοσυστήματα από τους νέους διαμορφωμένους χώρους πρασίνου, αφού χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ποικιλία ως προς τις κατηγορίες των ειδών βλάστησης (δενδρώδης, θαμνώδης και ποώδης βλάστηση) και κατ’ επέκταση, μεγαλύτερη ποικιλία ως προς τα είδη της πανίδας. Χαρακτηρίζονται επίσης από μεγαλύτερη αντοχή και σταθερότητα, εφόσον είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες, ενώ η διαχείριση τους είναι οικονομικότερη, εφόσον μειώνονται οι απαιτήσεις σε άρδευση και λίπανση.)
Β) Η σύνθεση της βλάστησης. (Δεν είναι εφικτό να εγκαταστήσουμε με επιτυχία είδη φυτών, που προέρχονται από άλλες κλιματικές ζώνες, ακόμα και αν αρδεύουμε, λιπαίνουμε και καταπολεμούμε τα έντομα και τις ασθένειες. Ο βασικός καμβάς των φυτών πρέπει να προέρχεται από τις φυσικές φυτοκοινωνίες και τις βιοκλιματικές ζώνες της ευρύτερης περιοχής. Τα ξενικά είδη πρέπει να έχουν εξακριβωμένη προσαρμογή. Το υδροβόρο γκαζόν δεν πρέπει να έχει μεγάλη συμμετοχή στην περιοχή μελέτης. Ο κύριος στόχος των καλλιεργητικών επεμβάσεων θα πρέπει να αποσκοπεί στην υποβοήθηση της υπάρχουσας αναγέννησης με την προστασία των καλλίτερων και πολυτιμότερων φυτών από τους έντονους καθαρισμούς που κατά διαστήματα διενεργούνται, καθώς και με την απομάκρυνση, σε τμήματα, από την επιφάνεια του εδάφους λιγότερο πολύτιμων και σε αφθονία φυτών, όπως του κισσού. Η απομάκρυνση του σε τμήματα της επιφανείας του εδάφους θα βοηθήσει την φυσική αναγέννηση του δάσους. Η κοπή των δένδρων ή θάμνων πρέπει να γίνεται, κατά περίπτωση, με ιδιαίτερη μελέτη και μόνο για άρρωστα ή υπέργηρα, επικίνδυνα κατά την πτώση τους άτομα. Η βλάστηση σήμερα στο Πάρκο είναι σε οριακό σημείο αφού ο ανώροφος σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από γερασμένα, ευπαθή δένδρα. Αν θέλουμε την ποικιλία της βλάστησης, το οποίο βέβαια είναι το ζητούμενο σε ένα Πάρκο, δεν πρέπει να ευνοήσουμε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανθεκτικών Θάμνων σε βάρος των νεαρών φυτών τα οποία θα μας δώσουν αργότερα την δενδρώδη βλάστηση. Επειδή η αναγέννηση στο Πάρκο σε πολλά σημεία δεν είναι ικανοποιητική προτείνεται στα διάκενα που υπάρχουν η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων ιδιαίτερα στην περίμετρο του Πάρκου ώστε αργότερα να έχουμε βελτίωση στον ηλιασμό και τη σκίαση της περιοχής.)
Γ) Σεβασμός στην ιστορία του Πάρκου. (Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να είναι ήπιες με σκοπό να βελτιώσουν την μορφή Πάρκου με βιοκλιματικά κριτήρια και όχι να την αλλάξουν όπως π.χ. με την κατάργηση των υφιστάμενων διαδρομών και τη δημιουργία νέων ή την αφαίρεση τμημάτων της υπάρχουσας βλάστησης και την φύτευση νέας, την προσθήκη νέων κατασκευών που θα περιορίσουν την υπάρχουσα βλάστηση και αλλοιώσουν την μορφή του χώρου κ.λπ.)
Για τις νέες φυτεύσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενδημικά φυλλοβόλα δένδρα, χωρίς να αποκλείεται για ποικιλία και η φύτευση ξενικών φυλλοβόλων ειδών που έχουν δοκιμαστεί για σειρά ετών και εμφανίζουν ικανοποιητική προσαρμογή. (Οι φυτεύσεις με φυλλοβόλα δένδρα παρουσιάζουν την καλύτερη επιλογή αφού θα έχουμε σκίαση κατά τους θερινούς μήνες ενώ δεν εμφανίζουν τα μειονεκτήματα της αειθαλούς βλαστήσεως τον χειμώνα, αφού επιτρέπουν στην θερμική χειμερινή ακτινοβολία να φθάνει στους χώρους)

Τα προτεινόμενα φυλλοβόλα δέντρα για τις νέες φυτεύσεις είναι τα εξής:
• Ακακία—Ψευδακακία (Robinia pseydacacia)
• Κελτίς, νότια (μελικουκκιά – μικροκουκκιά) – (Celtis australis L )
• Πλάτανος (Platanus orientalis)
• Λεύκα αργυρόφυλλη (Populuw alba)
• Μελία η αζέδαραχ κ. μελιά, ψευδομελιά, μελιάδι, ψευδοπασχαλιά, αγριοπασχαλιά, μοσχοκαρφιά, σολομός, λουλοΥδιά και μαυρομάτα (Κύπρος)
• Σοφόρα (Sophora japonics)
• Μουριά (Murus alba, Murus nigra )
• Σφένδαμος (Acer L.)
• Φράξος, όρνος — (Fraxinus ornus L.)
• Φλαμουριά — (Tilia L.)
• Κατάλπη — (Catalpa sp)
• Καλλωπιστική δαμασκηνιά, ή προύνος – (Prunus cerasifera pissardii)

Πέραν των ανωτέρω η μελέτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες ήπιες παρεμβάσεις όπως:
α) Συντήρηση-βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου διαδρομών
β) Περαιτέρω εξοπλισμός του χώρου του Πάρκου όπως καθιστικά, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων
γ) Επισκευή και συντήρηση των εισόδων του Πάρκου.
δ) Επισκευή και συντήρηση της περίφραξης του Πάρκου. (Σε πολλά σημεία της είναι σκουριασμένη και απαιτείται η συντήρηση της, ενώ σε μεγάλη έκταση της στα μεταλλικά κιγκλιδώματα φέρει μεταλλικές ακίδες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά πoυ στα πλαίσια του παιχνιδιού ή της περιέργειας επιχειρήσουν να την περάσουν. Εδώ uα πρέπει να εξετασθεί άμεσα η αφαίρεση, η κάλυψη, ή η αντικατάστασή τους με νέα μεταλλικά ή ξύλινα.)
ε) Εξοπλισμός της παιδικής χαράς
ζ)Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και προσανατολισμού. (Τοποθέτηση καλαίσθητων πινακίδων στην είσοδο του Πάρκου καθώς και στις διαδρομές που Θα καθοδηγούν τους επισκέπτες στους διάφορους τομείς του Πάρκου).
η) Επισκευή, συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων κτισμάτων με βάση βιοκλιματικά κριτήρια ιδιαίτερα του αναψυκτηρίου.