«Task force» για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μελετά το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας μελετά τη δημιουργία ομάδας τεχνικής βοήθειας (Task Force) που θα αποτελείται από πέντε μέλη εμπειρογνωμόνων και ειδικών, που βοηθούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος είπε ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

Τόνισε ότι τα τριτοβάθμια ιδρύματα είναι απολύτως απαραίτητο, σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πόρους τους και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νέο νόμο. Ο υπουργός Παιδείας ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ιδιαίτερα την «άναρχη» ίδρυση και λειτουργία δεκάδων πανεπιστημίων και εκατοντάδων τμημάτων και σχολών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλά από τα οποία αλληλοεπικαλύπτονται.

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι πολλά τμήματα, ακόμη και πανεπιστήμια, ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τοπικές ανάγκες και όχι με αντικειμενικά κριτήρια παιδαγωγικού και αναπτυξιακού περιεχομένου.Πρόσθεσε ότι το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται. Μεγάλο βάρος δίνεται, από το υπουργείο Παιδείας, στον σχεδιασμό του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο επιθυμεί το νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά, να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, ως τον Φεβρουάριο θα έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολών. Περίπου 150 τμήματα ή σχολές αναμένεται είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργηθούν, είτε να μετονομαστούν, τόσο σε κεντρικά ιδρύματα όσο και σε περιφερειακά, όπου αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές. «Στόχος μας είναι» τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, «να συνδεθούν τα γνωστικά αντικείμενα των ιδρυμάτων με τους αναπτυξιακούς τομείς κάθε περιφέρειας».

Σημαντικές, όμως, αλλαγές, μελετά το υπουργείο Παιδείας και στη γενική αλλά και την τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στην σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στο Βερολίνο.Ο Κ.Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι γάλα και φρούτα θα αρχίσουν να διανέμονται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, στους αμέσως επόμενους μήνες. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναφερόμενος στα προβλήματα μέσα από τα οποία αγωνίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο σύστημα διορισμών και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών που αλλάζει, έτσι ώστε να επαρκούν οι 150.000 εκπαιδευτικοί για τις ανάγκες των σχολείων χωρίς να υπάρχουν κενά ή υπερκαλύψεις γνωστικών αντικειμένων.Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι θα περιληφθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο, με την οποία θα επιτρέπονται κατ΄εξαίρεση για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, οι μετεγγραφές παιδιών, οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και δύο παιδιά φοιτητές, σε ΑΕΙ, μακριά από την οικογενειακή εστία.

Οικονομική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η μετεγγραφή είναι να έχει κάθε μέλος της οικογένειας εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αριθμός των μετεγγραφών που θα επιτραπεί δεν θα ξεπερνά το 10% των φοιτητών της κάθε σχολής.

πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ