Η Βουλευτής κα Νίκη Φούντα και υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, διατύπωσε τις θέσεις της κατά τη διάρκεια της επιτροπής για θέματα, που αφορούν την παράνομη υλοτομία και ουσιαστικούς τρόπους αντιμετώπισης της.
Η Βουλευτής κα Φούντα, στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στα κρούσματα παράνομης υλοτομίας, που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο βελανιδόδασος του Ξηρομέρου, ένα βελανιδόδασος το οποίο πήρε 80 εκατομμύρια δραχμές επιδότηση-επιχορήγηση κάποια χρόνια πριν για την ανάδειξη και την προβολή του, ως ένα από τα αρχαιότερα και τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Το φυσικό αυτό μνημείο σήμερα έχει χάσει πάνω από 30 με 35% της επιφάνειας του. Η κα Φούντα δεν παρέλειψε να τονίσει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα δασαρχεία του Νομού και κυρίως στην Διεύθυνση Δασών. Αναφορά έγινε και στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αρμόδιους, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα επάνδρωσης και εξοπλισμού, που όμως σαφώς δεν επαρκούν.
Ασπαζόμενη η κα Φούντα τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής και των αρμοδίων φορέων για την καταστροφή του μεγαλύτερου δάσους ήρεμης βελανιδιάς στα Βαλκάνια και έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του δάσους Ξηρομέρου, αλλά και την πάταξη της παράνομης υλοτομίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, η κα Νίκη Φούντα κατέθεσε, επιπλέον, ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να ενημερωθεί για τη φύλαξη του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Ζητώντας συνάμα να ληφθούν επιπλέον μέτρα ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο για την ουσιαστική φύλαξη του δάσους και την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας του με τη ενίσχυση της Διεύθυνσης Δασών και των επιμέρους Δασαρχείων.
Η κα Φούντα την ανάγκη να δημιουργηθούν δασικοί χάρτες στην Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ‘ρίζα’ του. Είναι αδιανόητο για ολόκληρη την Ε.Ε. και βάσει του Κοινοτικού Δικαίου, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε πως χάνονται κονδύλια για το λόγο αυτό, επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ που έχουν να κάνουν με τα δάση και την προστασία τους. Να χάνονται λεφτά σε τέτοιους καιρούς είναι πράγμα ανεπίτρεπτο». Η κα Φούντα, τέλος, ζήτησε στην Επιτροπή τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ώστε να μη γίνει αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων και να μην γίνει αυτοσκοπός το να αυξηθούν οι βοσκότοποι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), διότι οι ίδιες εκτάσεις στη συνέχεια θα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο οικοπεδοποίησης με κτίσματα, γεγονός που θα επιτείνει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.