Handesblatt: Κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt δημοσιεύεται εκτενής ανάλυση του Gerd Höhler με τίτλο «Κρίση στην Αθήνα- Κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα». Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μία ακόμα δύσκολη χρονιά. Με αγωνία οι Έλληνες κοιτούν την επόμενη χρονιά, καθώς το 2013 διακυβεύονται τα πάντα. Ωστόσο, μία αχτίδα ελπίδας διευρύνεται.

Το 2012 ήταν οικονομικά η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανεργία ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ και από τους περίπου 11 εκ. Έλληνες, μόνον τα 3,7 εκατ. έχουν εργασία. Η ατμόσφαιρα είναι πιεστική και επτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, δεν είναι ικανοποιημένοι με την ζωή τους, ενώ οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο. Μόνον το 6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Υπάρχουν όμως και σημάδια αισιοδοξίας, όπως πριν από λίγο καιρό, όταν η Standard & Poor’s (S&P) ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το καθεστώς της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στο επίπεδο «Β-», επίπεδο που η Ελλάδα είχε τον Ιούνιο του 2011. Την Ελλάδα όμως εξακολουθούν να χωρίζουν από την ομάδα των χωρών με αξιόπιστα ομόλογα περίπου έξι κλίμακες. Ακόμα και έτσι, οι επενδυτές εμφανίζονται κάπως αισιόδοξοι, καθώς το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα της Ελλάδας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.

Η αναβάθμιση από την S&P δεν ήταν η μόνη αχτίδα ελπίδας. Άλλες αισιόδοξες ειδήσεις ήταν η αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών κατά πρώτο οκτάμηνο κατά 11%, οι επενδύσεις των Unilever, Philip Morris, Royal Friesland Campina, Cosco και Hewlett-Packard αλλά και η μείωση του αναμενόμενου ελλείμματος από τα 15 δισ. Ευρώ, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν, στα 12,9 δισ. στα τέλη Νοεμβρίου.

Έχουν όμως περάσει τα δύσκολα για την χώρα; Ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θεωρεί πως το 2013 θα είναι «η χρονιά της αλλαγής». Σύντομα θα διαφανούν «σημάδια ανάκαμψης» και «φως στην άκρη του τούνελ». Είναι ο ρόλος του Σαμαρά να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο και να προσπαθεί να δίνει ελπίδα στους συμπατριώτες του. Όμως, αν θέλει να είναι ειλικρινής, πρέπει να παραδεχθεί ότι, προτού υπάρξει άνοδος, θα σημειωθεί πτώση. Το χειρότερο σημείο της κρίσης ακόμα δεν έχει έρθει. Η τρόικα αναμένει για το 2013 ύφεση της τάξης του 4,2%, πράγμα που θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει χάσει από την αρχή της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της, μέγεθος συγκρίσιμο μόνον με την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα αναμένει στο πρώτο τρίμηνο περί τις 36.000 νέες πτωχεύσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο σπιράλ της κρίσης λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες. Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία προβλέπει ότι η ανεργία στην Ελλάδα το 2013 θα ανέλθει στο 29,3% και το 2014 στο 31%.

Η ελπίδα είναι αυτό που θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Αλλά οι περισσότεροι δεν τολμούν να το πιστέψουν, καθώς γνωρίζουν ότι έχουν ακόμα μία χρονιά ύφεσης να αναμένουν, ίσως μάλιστα την χειρότερη από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είναι ρεαλιστής και προειδοποιεί ότι δεν έχει ακόμα αποτραπεί πλήρως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Το 2013 θα είναι μία «κρίσιμη χρονιά», η χρονιά στην οποία η Ελλάδα «είτε θα τα καταφέρει είτε θα αποτύχει οριστικά».

Και για τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά θα είναι το 2013 μία κρίσιμη χρονιά. Ο ίδιος διακηρύσσει μεν ότι θέλει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου στα μέσα του 2016. Μέχρι τότε μπορεί και να έχει επιτευχθεί η αλλαγή. Το ερώτημα όμως είναι, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διατηρηθεί μέχρι τότε. Ήδη στην συμπολίτευση σημειώνονται αναταράξεις. Ανοικτό είναι και το αν το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας παραμείνει ανέπαφο, στο βαθμό που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και πλήττονται από την φτώχεια. Η κρίση δίνει ώθηση σε λαϊκιστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η άνοδος των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Μέχρι και ο νηφάλιος Σαμαράς έκανε λόγο για συνθήκες που ομοιάζουν με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Ο Σαμαράς φέρεται να έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιλογή του από την εφημερίδα Handelsblatt ως «Πολιτικού της Χρονιάς», όμως η διάκριση αυτή δεν θα βοηθήσει στο πεδίο της εσωτερικής πολιτικής. Για πολλούς Έλληνες η Γερμανία είναι αυτή που επιβάλλει την σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Ο Α. Τσίπρας μάλιστα και το κόμμα του καυτηριάζουν τον Σαμαρά και τους κυβερνητικούς του εταίρους ως «Μερκελιστές». Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις έχουν πλήρως διαρραγεί και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2013.

Πηγή: Deutsche Welle