Μάχη χαρακωμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

«Πυρά» ανταλλάσσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω στελεχών για την απόφαση της Κουμουνδούρου να βάλει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Χθες η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την διερεύνηση των ποινικών ευθυνών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ως βάση παραπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, υπεξαγωγής εγγράφου και φορολογικών αδικημάτων από σκόπιμη ή αθέλητη αμέλεια. «Ο κ. Βενιζέλος, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών, κράτησε τη λίστα στα αζήτητα, την κράτησε στο συρτάρι του, για την ακρίβεια, στο σεντούκι του. Πάντως δεν έκανε αυτό που επέβαλε το καθήκον του. Άρα εδώ έχουμε μια πατεντάτη υπόθεση παράβασης καθήκοντος» είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της διαβίβασης της συμπληρωματικής δικογραφίας στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν είπαν τα στελέχη μας ότι γνωρίζουν και ούτε θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Δεν ήταν αυτοί που είχαν στα συρτάρια τους τις λίστες, δεν ήταν αυτοί που, όπως ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο Νταβός κάθισαν με τους Ελβετούς τραπεζίτες να συζητήσουν για το περιεχόμενο των λιστών».

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση για τις «βολές» που δέχεται από την Κουμουνδούρου, ενώ πηγές της Ιπποκράτους κάνουν λόγο για «πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ». Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για «άθλιες διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι θέλει να ρίξει την κυβέρνηση.

«Είχαμε βομβαρδιστεί με διαρροές και φήμες, άρα ας τα πάρουν πίσω κι ας ζητήσουν συγγνώμη για αυτές τις άθλιες διαρροές» είπε στον ΣΚΑΙ ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ απόπειρα «εμπλοκής συγγενικών προσώπων» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην όλη υπόθεση.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι η πρόταση της Κουμουνδούρου έχει έντονο το στοιχείο του παραλογισμού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με έντονο το αίσθημα του παραλογισμού, γιατί η προανακριτική επιτροπή διερευνά ποινικές ευθύνες κατόπιν της εισαγγελικής έρευνας και όχι πολιτικές. Για την αλλοίωση της λίστας δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος ο κ. Βενιζέλος» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Επικριτικός ήταν και ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης με βάση στοιχεία και όχι φλυαρώντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Για την ώρα, για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής» είπε ο Σπύρος Λυκούδης.

«Ο Βενιζέλος δεν βγαίνει με τίποτα από το κάδρο των ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρντ, όσο κι αν προσπαθούν οι συγκυβερνώντες», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Πολιτικές ευθύνες έχουν και άλλα πρόσωπα, οπωσδήποτε ο Γιώργος Παπανδρέου, το συνομολογεί ακόμη και ο Θόδωρος Πάγκαλος» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

πηγή : real.gr