Η Δ.Ο.Υ Βόνιτσας κλείνει χωρίς να ανοίξει ταυτόχρονα το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου κλείνει οριστικά για το κοινό η Δ.Ο.Υ. Βόνιτσας (θα παραμείνει ενεργή χωρίς να δέχεται κοινό μέχρι τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν οι υπάλληλοι και τις τελευταίες εκκρεμότητες) . Βάση του πορίσματος του Υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε αμέσως μετά να λειτουργήσει στην Βόνιτσα σε κτίριοτου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων –ΚΕΦ-.

Στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των ΚΕΦ και μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων ΔΥΟ , μέσου του νέου TAXIS θα έπρεπε Το ΚΕΦ Βόνιτσας να λειτουργήσει και να έχει τις εξής αρμοδιότητες :
1.Χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών κλπ.
2. Αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, καθώς και διαβίβασή τους στις ΔΟΥ και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, όπου απαιτείται.
3. Προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου του Γραφείου χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ και χορήγηση αντιγράφων ή βεβαιώσεων μετά την επιστροφή τους από την αρμόδια ΔΟΥ. Βασική προϋπόθεση της παραλαβής είναι η δήλωση να μην συνοδεύεται από άμεση καταβολή φόρου.
4. Αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας ενέργησε άμεσα και θα στεγάσει το ΚΕΦ και τους Δύο Υπαλλήλους που λογικά θα έχει η υπηρεσία στην πλατεία της Βόνιτσας στο κτίριο του ΚΕΠ, δίπλα από αυτό. Το κτίριο πληρή τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και ο Δήμος θα το είχε έτοιμο σε δύο με τρείς ημέρες. Όμως βάση έγκυρων πληροφοριών το ΚΕΦ Βόνιτσας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας δεν θα λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ. Υπάρχουν ενδείξεις για περισσότερο από 4 με 6 μήνες αναμονής μέχρι να λειτουργήσει το ΚΕΦ.

Παρόλο που ο Δήμαρχος Νίκος Σολδάτος βρήκε άμεσα λύση στο θέμα στέγασης του ΚΕΦ , το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να δώσει ακόμη το πράσινο φως λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων. Οι Υπάλληλοι που έχουν μείνει (κάποιοι από τους εργαζόμενους της ΔΟΥ Βόνιτσας παίρνουν σύνταξή), θα πρέπει μετά το κλείσιμο της ΔΟΥ Βόνιτσας να μεταβούν για υπηρεσία στην ΔΟΥ Αγρινίου όπου και θα ανήκουν μέχρι να δοθεί εντολή να γυρίσουν στο ΚΕΦ Βόνιτσας.

Αυτή η έκβαση (το κλείσιμο της εφορίας και η μη ταυτόχρονη λειτουργία του ΚΕΦ),θα προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και κυρίως θα πληγεί η οικονομία της Βόνιτσας ,αφού με αφορμή την Εφορία αρκετοί ήταν οι πολίτες από άλλες περιοχές που ενίσχυαν με αγορές τα μαγαζιά της Βόνιτσας. Επίσης για να εξυπηρετηθεί ένας πολίτης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, αν δεν μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά , θα πρέπει να μεταβεί στο Αγρίνιο (δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στην Λευκάδα).

Αυτό θα έχει επιπλέον έξοδα σε καύσιμα ή σε εισιτήρια του ΚΤΕΛ,. Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μα που θα χάνουν το μεροκάματο όταν θα είναι απαραίτητο να μεταβούν σε κάποια άλλη εφορία για να λύσουν θέματα με τις εκεί υπηρεσίες. Τέλος δεν ξέρουμε τη αναμονή και πόσο θα ταλαιπωρούνται στην ΔΟΥ Αγρινίου ,αφού αυτή ποια θα δέχεται τεράστιο όγκο Αιτωλοακαρνάνων. Σίγουρα αυτή η έκβαση δεν είναι και η καλύτερη αφού με τα ΚΕΦ υπήρχε μια καλή λύση για τους φορολογούμενους δημότες του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουν ξεκινήσει ήδη συντονισμένες ενέργειες από τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και τον Δήμαρχο Νίκο Σολδάτο έτσι ώστε σύντομα να λειτουργήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων, και οι κάτοικοι του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας να μην ταλαιπωρούνται .

πηγή : amvrakikosnews.com