Πως μπορεί το σενάριο για το Πανεπιστήμιο να γίνει πράξη…

To σενάριο κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και ίδρυσης Οικονομικής Σχολής στο Αγρίνιο σχολιάζει αναγνώστης του ΑγρίνιοCulture.gr και μέσα από μια πιο διεισδυτική ματιά εξηγεί πως αυτό μπορεί να γίνει!

Κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτό το σενάριο που έχουν σχέση με αυτά που έχουν ακουστεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζω πως -και καλά- ένα από τα προαπαιτούμενα είναι να μην υπάρχουν “ορφανά” τμήματα που να μην ανήκουν δηλαδή σε σχολές.

1. Αν δείτε το site του Πανεπιστημίου Πάτρας, μόνο 2 τμήματα είναι ανεξάρτητα, δεν ανήκουν σε κάποια από τις 4 σχολές του Πανεπιστημίου. Τα 2 αυτά τμήματα που το σενάριο τα φέρνει Αγρίνιο, κουμπώνουν με το δικό μας Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και δημιουργούν μια σχολή οικονομικής κατεύθυνσης με 3 τμήματα και με σχετικά καλή ζήτηση.
2. Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μπορεί να ενταχθεί, διοικητικά μόνο ελπίζω, στο Πολυτεχνείο Πάτρας και να πετύχει έτσι την πολυπόθητη μετονομασία σε Μηχανικών Περιβάλλοντος.
3. Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμού και Νέων Τεχνολογίων θα μπορούσε να ενταχθεί, διοικητικά και πάλι ελπίζω, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Συνολικά αν υλοποιηθούν προς τη θετική κατεύθυνση τα παραπάνω, η γνώμη μου είναι πως μιλάμε για σαφή αναβάθμιση, παρά το ότι θα χάσουμε υποτίθεται την έδρα, την αυτονομία κ.λπ. Νομίζω αυτά είναι κενό γράμμα όπως έχει δείξει η εμπειρία. Το σημαντικό είναι το ακαδημαϊκό κομμάτι, ο αριθμός των φοιτητών, οι υποδομές…