Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια από το Δήμο Αμφιλοχίας

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 διεξήχθη ημερίδα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Αμφιλοχίας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε ότι αφορά στην Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή των παιδιών και των νέων, καθώς επίσης και οι προοπτικές σε θέματα δράσεων και έρευνας με σκοπό τη μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.

Στο χώρο της ημερίδας λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών από την εθελοντική ομάδα στήριξης & ενημέρωσης του ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας, καθώς επίσης και έκθεση ζωγραφικής από τις αντίστοιχες ομάδες των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Αμφιλοχίας. Παράλληλα έγιναν παρουσιάσεις σχετικών εργασιών, σε μορφή ppt, από τις μαθήτριες, Βασιλική Νταλάκου του ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας και Βασιλική Γρέντζελου του Γενικού Λυκείου Αμφιλοχίας, που εκπροσώπησαν τις εθελοντικές ομάδες δράσης των σχολείων τους, αντίστοιχα, και από τον κ. Πλιάχα Αθανάσιο, γυμναστή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας, που εκπροσώπησε την αντίστοιχη εθελοντική ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Σκιαδάς, υπεύθυνος δημιουργίας των εθελοντικών ομάδων και πραγματοποίησης της ημερίδας, ο οποίος επιμελήθηκε και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση.

Βασικοί εισηγητές στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμφιλοχίας ήταν:
• Ζαραϊδώνης Αργύρης, Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Αμφιλοχίας, Υπαστυνόμος Β΄, με θέμα: «Αιτίες ατυχημάτων – Ο ρόλος της Τροχαίας – Σωστή συμπεριφορά οδηγών & πεζών χρηστών των οδών».
Ο κ. Ζαραϊδώνης εστιάστηκε στο σημαντικό τομέα ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει σχέση με την τροχαία κίνηση και ειδικότερα με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο για την ασφαλή κίνηση όλων των τροχοφόρων, καθώς και των πεζών.

Τόνισε δε πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ., να μην οδηγούμε όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά, να σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας, να μην κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα, να μην παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.

Επίσης να σταματάμε στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, να σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων, να φοράμε πάντοτε ζώνη ασφαλείας, να τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φοράμε ζώνη ασφαλείας, να φοράμε κράνος και πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι, να ελέγχουμε το όχημά μας

• Ριζογιάννης Κωνσταντίνος, Αρχιπυροσβέστης Πυροσβεστικού Σώματος Αμφιλοχίας, με θέμα: «Απεγκλωβισμός – Κίνδυνοι μετά το ατύχημα – Καθαρισμός οδοστρώματος»
Ο κ. Ριζογιάννης μεταξύ άλλων επισήμανε πως το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που προκαλείται και συσχετίζεται με τη διάσωση και παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε άτομα των οποίων απειλείται ή εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα από κάθε είδους ατυχήματα, καθώς και την ειδοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών για τη μεταφορά τους σε ιδρύματα παροχής ιατρικής συνδρομής ή περίθαλψης.
Ακόμη αναφέρθηκε στην προσέγγιση του τόπου του ατυχήματος, στη διαδικασία προσέγγισης και απεγκλωβισμού τραυματιών και στην απομάκρυνση επικίνδυνων διασκορπισμένων αντικειμένων και καθαρισμό του οδοστρώματος.

• Δήμος Ιωάννης, Ιατρός Εργασίας, με ειδικότητα ορθοπεδικού, με θέμα: «Πρώτες βοήθειες στον τραυματία συνάνθρωπό μας»

• Γιαννάκη Βασιλική, Ψυχολόγος, M.sc., Μέλος της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Στήριξης & Προαγωγής Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας, με θέμα: «Η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Δήμου Αμφιλοχίας για την ασφάλεια των πολιτών»