ΔΗΜΑΡ και Τσαυτάρης για τα αγροτικά

Την Τετάρτη 13.3.2013, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπεύθυνοι για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για την πορεία υλοποίησης των παροχών προς τους αγρότες στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί τον προηγούμενο μήνα, και τους διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα όπως η επιστροφή φόρου πετρελαίου, η θέσπιση αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου, το de minimis κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών που θα αποδοθεί μαζί με την ενίσχυση του άρθρου 68, ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί οι αποφάσεις για το de minimis των υπόλοιπων κτηνοτρόφων και την εξισωτική αποζημίωση.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ζήτησαν από τον κύριο Τσαυτάρη να προωθηθούν άμεσα ζητήματα όπως το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας το οποίο θα βοηθήσει στη ρευστότητα των παραγωγών. Επιπλέον συζητήθηκε η αναγκαιότητα να επιλυθούν θέματα που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και να μην επαναληφθούν προβλήματα που ανέκυψαν κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων για τα προγράμματα απονιτροποίησης και βιολογικής γεωργίας. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ πρότειναν να τονωθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το ΥΠΕΚΑ και τον ΟΚΧΕ σε επίπεδο γεωχωρικών καταγραφών. Εκτός αυτού συμφωνήθηκε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΣΔΕ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας δίκαιος τρόπος φορολόγησης της αγροτικής παραγωγής. Επιπλέον ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα σε θέματα ιχνηλασιμότητας τροφίμων και σήμανσης ΠΟΠ, ενώ κατέθεσαν προτάσεις για πιλοτικές εφαρμογές, σε επιλεγμένες περιφέρειες, προγραμμάτων, όπως οι σχολικοί κήποι ή η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ποιοτικού χοιρινού κρέατος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Εκτενής αναφορά έγινε στα ζητήματα που εγείρει η νέα ΚΑΠ, από την οποία η χώρα μας θα επωφεληθεί με το σημαντικό ποσό των 18,74 δισεκατομμυρίων.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα κρίσιμα ζητήματα του τρόπου μετάβασης από ένα μοντέλο ιστορικών δικαιωμάτων στο καθεστώς «περιφερειοποίησης» των ενισχύσεων, για την ανάγκη στήριξης των συμπράξεων καινοτομίας και της τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ βάρος δόθηκε στον κρίσιμο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι Ομάδες Παραγωγών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των γεωργών και των οργανώσεών τους στην αλυσίδα διάθεσης τροφίμων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Τέλος, ορίστηκε εκ νέου συνάντηση για την Τετάρτη 20.3.2013, με την επιστροφή του Υπουργού από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και να γίνει περαιτέρω ανταλλαγή προτάσεων για ζητήματα Κοινής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής.