Δεν έχουν όλοι δικαίωμα να καταδικάζουν το φασισμό

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Δεν μας έφτανε η ιστορία με την Παπαχρήστου ήρθε και ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Έτσι είναι, η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως….

Κόμματα, media και λοιποί παράγοντες καταδικάζουν -φυσικά όλοι συμφωνούμε σε αυτό- και ζητούν την κεφαλή του Κατίδη επί πίνακι. Είναι βέβαιο ότι ο 22χρονος Κατίδης όπως και οι περισσότεροι συνομίληκοί του δεν ξέρουν τι εστί φασισμός, τι εστί ναζισμός. Είναι και αυτός μέλος μια γενιάς, που ανατρέφεται με το dancing with the stars, το masterchef και το harlem shake. Aυτό βέβαια δεν γλιτώνει τον κύριο Κατίδη από την καταδίκη της πράξης του.

Καταδικές σαν και αυτή όμως, πρέπει να τις κάνουν αυτοί που έχουν το ηθικό έρεισμα να τις κάνουν. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρίσια των κομμάτων και των media δεν τους δίνει το δικαίωμα να καταδικάζουν τον φασισμό, γιατί είναι οι ίδιοι φασίστες με τις πρακτικές τους. Έβγαλε η ΔΗΜΑΡ, της υμνήτριας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ Ρεπούση, ανακοίνωση για να καταδικάσει την χειρονομία του Κατίδη και να μας μιλήσει για την προσφυγική ιστορία της ΑΕΚ… Η ΔΗΜΑΡ της Ρεπούση και του συνωστισμού έχει δικαίωμα να μιλά για την προσφυγιά και να κάνει κήρυγμα για το τι είναι φασισμός; Έβγαλε και το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση -εν μέσω του τριημέρου της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας- για να καταδικάσει την χειρονομία του Κατίδη, ωστόσο δεν μπόρεσε να χαλάσει το καρναβαλικό του τριήμερο το ΠΑΣΟΚ για να μας σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Γιατί να το κάνει; άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν το κόμμα που συμφωνούσε με το σχέδιο Ανάν και μας παρέδωσε άνευ όρων στο ΔΝΤ; Για τα media του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και των τηλεδικών δεν χρειάζεται αναφέρω κάτι ούτε για το φαρισαϊσμό τους, ούτε για το φασισμό τους…

Το χειρότερο από όλα όμως είναι το πολιτικό σύστημα που καταδικάζει τον Κατίδη. Γιατί είναι το σύστημα που έκανε όλη τη γενιά του Κατίδη, μια γενιά αμόρφωτων παιδιών, μια νεολαία της πείνας, της άγνοιας, του ωχαδερφισμού, της ελαφρότητας, μια νεολαία χωρίς ελπίδα. Η άγνοια των νέων, που ψήφισαν Χ.Α , καλλιεργήθηκε με περίτεχνο τρόπο απ’ όλα αυτά τα καθάρματα που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και ζητούν την κεφαλή του Κατίδη επί πίνακι. Αυτοί λοιπόν δεν έχουν δικαίωμα να καταδικάζουν το φασισμό, γιατί είναι αυτή που έχουν την πλήρη ευθύνη όχι μόνο για την οικονομική, αλλά κυρίως την ηθική και πνευματική κατάντια του λαού. Είναι αυτοί που καλλιέργησαν το εδάφος μιας νέας Βαϊμάρης και μοιάζουν αποφασισμένοι με αυτά που κάνουν να παραδώσουν τη χώρα στον γραφικό Μιχαλολιάκο και τα λεβεντόπαιδά του. Σπρώχνουν τον απαίδευτο λαό στον Μιχαλολιάκο, γιατί με το φτωχό του το μυαλό ένα μέρος -έστω- του λαού μπορεί να “δει” μόνο μέχρι εκεί που θα αναρωτηθεί “ποιος είναι ναζί; ο Κατίδης, ή Μέρκελ και ο Σόιμπλε που μας σκοτώνουν με την αναίσχυντη λιτότητα;” Αυτό θα σκεφτεί ο ημιμαθής λαός και η επόμενη σκέψη του θα είναι “καλύτερα Μιχαλολιάκος, παρά Μέρκελ μεταμφιεσμένη σε Σαμαρά…”

Και εμείς μετά θα αναρωτιώμαστε γιατί ο λαός παραστράτησε από το δημοκρατικό τόξο, ενώ η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει εγκαταλείψει τη δημοκρατία…