60.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2013 μέσω ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες (21 Μαρτίου) πέντε νέα επιδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για 60.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2013. Τα προγράμματα αφορούν ανέργους έως και 35 ετών και το agriniovoice σας τα παρουσιάζει. Για την υλοποίησή τους έχουν προβλεφθεί από το ΕΣΠΑ πόροι ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:
Α. Είσοδος στην αγορά εργασίας για ανέργους (έως 29 ετών)
Το πρόγραμμα αυτό αφορά 45.000 δικαιούχους. Ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 174,9 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος του είναι να εξασφαλίσουν οι νέοι που πρωτομπαίνουν στην αγορά εργασίας προοπτική να τοποθετηθούν σε σταθερή θέση απασχόλησης. Το πρόγραμμα έχει τρία στάδια:
Κατάρτιση έως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες).
Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου stage) για 5 μήνες.
Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το 5μηνο της πρακτικής άσκησης. Οι εργοδότες, σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό τους εργαζομένους. Στο 5μηνο πρακτικής εξάσκησης, οι άνεργοι θα έχουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο, όχι για σύνταξη.

Δικαιούχοι: Άνεργοι έως 29 ετών. Απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.Οι δικαιούχοι για το 5μηνο πρακτικής εξάσκησης θα παίρνουν 460 ευρώ το μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ το μήνα (όσοι έχουν βγάλει λύκειο και επαγγελματική σχολή).Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και πολιτισμού, νέων τεχνολογιών, ενέργειας, ναυτιλίας, υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Β. Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα Νέων και Συμβουλευτική Καθοδήγηση (έως 35 ετών)
Το πρόγραμμα αφορά 7.000 ανέργους έως 35 ετών. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 91 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 θα διατεθούν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για συμβουλευτική υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών.Προτεραιότητα θα έχουν όσοι προχωρήσουν σε ίδρυση επιχείρησης με στοιχεία καινοτομίας.

Γ. Επιχειρηματικότητα στην Ύπαιθρο (έως 35 ετών)
Το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα απευθύνεται σε 3.000 ανέργους έως 35 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 12,8 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται η:
Κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης αγροτικής μονάδας.
Προετοιμασία και ανάπτυξη για ένα επιχειρηματικό σχέδιο (συμβουλευτική).
Αναζήτηση επενδυτών για να αξιοποιήσουν γραμμές χρηματοδότησης για να υλοποιήσουν επενδυτικά τους σχέδια.

Δ. Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Φροντίδας (έως 30 ετών)
Είναι ένα από τα προγράμματα που θα έχει άμεση απορρόφηση. Προσφέρει εργασία σε 1.200 ανέργους ηλικίας μέχρι 30 ετών για μια διετία.Οι θέσεις θα καλυφθούν σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και συγκεκριμένα στις 195 κοινωνικές δομές που λειτουργούν ήδη για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κέντρα υποδοχής αστέγων και άλλοι φορείς κοινωνικής μέριμνας.Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Ε. Κοινωφελής Εργασία στον Πολιτισμό (έως 30 ετών)
Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες έως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.) που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Προϋπολογισμός: 15 εκατ. ευρώ. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, καθώς και σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ανάγκες επιμήκυνσης του ωραρίου λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.