Η λιτότητα στην ευρωζώνη μειώνει την ανάπτυξη της Γερμανίας

Η λιτότητα και η ύφεση στην ευρωζώνη θα μειώσουν την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2013, σύμφωνα με τους «Σοφούς» της γερμανικής οικονομίας. Σημειώνουν μάλιστα ότι η ισχνή ανάπτυξη της χώρας θα είναι αποτέλεσμα «εγχώριας κατανάλωσης».Οι σύμβουλοι της γερμανικής οικονομίας γνωστοί και ως «Σοφοί», προέβλεψαν ότι φέτος η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 0.3% συγκριτικά με το 0.7% του 2012.

Τον Οκτώβριο είχαν προβλέψει ότι η Γερμανία θα έχει ανάπτυξη 0.8% το 2013, ωστόσο τα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.6% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012.Το εξωτερικό εμπόριο, που παραδοσιακά αποτελεί τον μοχλό της γερμανικής ανάπτυξης, θα συρρικνωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το γερμανικό ΑΕΠ φέτος, είπαν οι σύμβουλοι.

Η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα έχει μειωθεί λόγω της ύφεσης και της λιτότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου οι γερμανοί στέλνουν το 40% των εξαγωγών τους.Οι σύμβουλοι τόνισαν επίσης ότι το πρώτο 6μηνο του 2013 οι επενδύσεις δε θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη. Προβλέπουν μείωση στις επενδύσεις κεφαλαίου κατά 3% μέσα στο χρόνο, μια σχετική βελτίωση συγκριτικά με το 2012, όπου οι εταιρείες επένδυσαν 4.8% λιγότερο σε μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ορισμένες γερμανικές οικονομίες κάνουν περικοπές, με την Air Berlin να λέει ότι φέτος θα εστιάσει στις εξοικονομήσεις. Η Retailer Metro τονίζει ότι θα μειώσει τις συνολικές της επενδύσεις το 2013 κάτω από τα €954 εκ που έβαλε τους πρώτους εννέα μήνες του 2012.Πρόσθεσαν ότι η ανάπτυξη θα έρθει κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, με τη κατανάλωση να αυξάνεται κατά 0.7% και τις δημόσιες δαπάνες κατά 1.7%.

«Ειδικά η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών θα συνεχίσει να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη, δεδομένου του ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη σημαντικά σταθερή», είπαν σε δήλωσή τους.Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία έχει φθάσει σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός είναι μέτριος, οι μισθοί αυξάνονται και τα «ασήμαντα» επιτόκια δίνουν λίγα κίνητρα στους γερμανούς πολίτες να εξοικονομήσουν χρήματα.

πηγή : euractiv.gr