Η Έξοδος του Μεσολογγίου στη “Μηχανή του Χρόνου”

Η εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου” που παρουσιάζει ο Χρίστος Βασιλόπουλος είχε εκτενές αφιέρωμα στη θυσία όσων συμμετείχαν στην Έξοδο του Μεσολογγίου και την καθοριστική σημασία που είχε αυτή για την εξέλιξη του αγώνα των Ελλήνων.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή πατώντας εδώ

Στο πρώτο επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει το συγκλονιστικό χρονικό της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου το 1825, που διήρκησε περίπου ένα χρόνο. Μέσα από μαρτυρίες ιστορικών και ντοκουμέντα της εποχής φωτίζει τις θρυλικές μάχες στη λιμνοθάλασσα και τα τείχη της πόλης.

Η έρευνα περιγράφει των ηρωική στάση των οπλαρχηγών αλλά και τη θυσία των αμάχων που αρνήθηκαν επανειλημμένες προτάσεις συνθηκολόγησης, τη στιγμή που η πείνα εξόντωνε μαζικά τον πληθυσμό. Η είδηση ότι οι πολιορκημένοι συντηρήθηκαν τρώγοντας ακόμη και ανθρώπινο κρέας προκάλεσε δέος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν όμως ήδη αργά καθώς οι Εξοδίτες σχεδόν αβοήθητοι προτίμησαν τον ηρωικό θάνατο παρά την υποταγή.

Η Μηχανή του Χρόνου στέκεται στο άγνωστο έπος των υπερασπιστών των νησιών της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και εστιάζει στην απίστευτη νίκη μιας χούφτας ανδρών που ταμπουρωμένοι στην Κλείσοβα απέκρουσαν αλλεπάλληλες εφόδους χιλιάδων πάνοπλων στρατιωτών του Κιουταχή και του Ιμπραήμ.

Στο δεύτερο επεισόδιο παρουσιάζεται η άγνωστη ζωή του μεγάλου φιλέλληνα και ποιητή Λόρδου Βύρωνα που έκανε την ελληνική υπόθεση διεθνές ζήτημα, χρηματοδότησε την επανάσταση και ήθελε με δικό του στρατιωτικό σώμα να πολεμήσει στο πλευρό των ελλήνων. Μελετητές του έργου φωτίζουν τη ζωή του Μπάιρον που θυσιάστηκε για την Ελλάδα και διαπόμπευσε τον αρχαιοκάπηλο λόρδο του Έλγιν για την καταστροφή και την αρπαγή των μαρμάρων της Ακρόπολης.