Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις εξαγωγές το 2012 – αύξηση κατά 17%

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν σε 26,7 δισ. ευρώ, σημείωσε η Ελλάδα το 2012 σύμφωνα με το γγ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο, o oποίος μίλησε στο Greek Exports Forum 2013.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γγ. του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας τόνισε ότι παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 αυξήθηκαν κατά 17%.Όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Τσόκας έκανε λόγο για ξεπερασμένο μοντέλο προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.Όπως επισήμανε, το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί 25 δράσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος κατά 50% και το κόστος των εξαγωγών κατά 20%. Αυτό, πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 80 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015.

«Σήμερα, μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στο διεθνή ανταγωνισμό έχουν ελπίδες επιβίωσης», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Πρόσθεσε ότι η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση στην οικονομία.Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη επισήμανε ότι η κρίση των τραπεζών δημιουργεί μία ευκαιρία να δούμε τη δημιουργία μιας τράπεζας που θα χρηματοδοτεί τις εξαγωγές.

Πηγή: skai.gr