Αύξηση των μισθών στη Γερμανία ζητούν τα συνδικάτα (και η Γαλλία)!

Aύξηση των μισθών στη Γερμανία προτείνει ο γάλλος υπουργός Βιομηχανικής Ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

«Η γερμανική οικονομία έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκ του γεγονότος της συγκράτησης των μισθών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί επί μακρόν σε οικονομικό επίπεδο, κατά συνέπεια ζητούμε να υπάρξει μία προσαρμογή ανάμεσα στις χώρες μας», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική συγκράτησης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.

Το ζήτημα της αύξησης των μισθών απασχολεί τόσο τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος όσο και τα γερμανικά συνδικάτα. Ήδη το συνδικάτο IG Metall διαπραγματεύεται με την εργοδοτική ομοσπονδία της μεταλλουργίας, νέα συμφωνία στα πλαίσια της οποίας ζητά αύξηση 5,5%. Η συμφωνία αφορά σε τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον κλάδο που περιλαμβάνει την αυτοκινητοβιομηχανία, τους ημιαγωγούς και τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών. «Διαπραγματευόμαστε αποκλειστικά τους μισθούς» δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γεργκ Χόφμαν, στέλεχος της IG Metall, ο οποίος πρόσθεσε «Θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μέσω της αύξησης της ζήτησης». «Εάν αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη στη Γερμανία, το 20% αυτής της αύξησης κατευθύνεται προς την ζήτηση τελικών και ενδιαμέσων προϊόντων των βιομηχανιών μεταλλουργίας και ηλεκτρονικής», εξηγεί.

Το μεγάλο γερμανικό συνδικάτο προειδοποιεί με απεργίες κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Μαΐου.

Πηγή: Athens Voice