Να παραμείνει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο

Τον τελευταίο καιρό φηµολογείται ότι θα γίνει ενοποίηση των εφοριών αρχαιοτήτων και υπάρχει ο φόβος να µεταφερθεί η εικοστή δεύτερη (22η) Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων από την Ναύπακτο στο Μεσολόγγι. Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας προσχώρησε στην ομόφωνη έκδοση ψηφίσµατος για την παραµονή της 22ης Ε.Β.Α. στη Ναύπακτο.

Αναλυτικά :
1) Η Ναύπακτος και η ευρύτερη περιοχή της είναι γνωστή για τις αρχαιότητες της από την προϊστορική εποχή ως τα βυζαντινά και µεταβυζαντινά χρόνια, µε πλήθος ευρηµάτων αλλά και αξιόλογα µνηµεία π.χ. το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα σηµαντικότερα µνηµεία φρουριακής αρχιτεκτονικής στο ελλαδικό χώρο.
2) Η Ναύπακτος είναι η µοναδική πόλη κτισµένη πάνω στην αρχαία και τη βυζαντινή, µε έντονη ανοικοδόµηση απαιτεί τη συνεχή παρουσία αρχαιολόγων και άλλου επιστηµονικού προσωπικού(συντηρητές, αρχιτέκτονες κ.λ.π.) για την επίβλεψη εκσκαφών, ανασκαφών, τη συντήρηση και ανάδειξη των ευρηµάτων.
3) Η παρουσία του επιστηµονικού προσωπικού της Υπηρεσίας είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των µουσειακών µελετών που έχουν συνταχθεί και εγκριθεί από το αρµόδιο υπουργείο για την φιλοξενία µόνιµων συλλογών αρχαιοτήτων στο Φετιχιέ Τζαµί και στο συγκρότηµα των αιθουσών στην ακρόπολη του κάστρου.
4) Υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο όπου στεγάζεται η 22η ΕΒΑ αλλά και οι ανακαινισµένοι χώροι στο κάστρο του Αντιρρίου όπου θα µπορούσαν να λειτουργήσουν σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης .
5) Η Ναύπακτος είναι η δεύτερη µεγαλύτερη πόλη του Νοµού Ατ/νίας.
6) Εάν µε την ενοποίηση η 22η Ε.Β.Α. µεταφερθεί στο Μεσολόγγι, όπως φηµολογείται, τότε θα υπάρξει µεγαλύτερη δαπάνη λόγω της ανάγκης µετακίνησης πολλών υπαλλήλων από το Μεσολόγγι στη Ναύπακτο αλλά και του λειτουργικού κόστους λόγω της µη ύπαρξης κτιριακών υποδοµών στο Μεσολόγγι.
7) Η Ναύπακτος έχει αδικηθεί µε τη µεταφορά της ∆.Ο.Υ. στο Μεσολόγγι και θα αδικηθεί για δεύτερη φορά αν µεταφερθούν στην ίδια πόλη και οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. Η µεταφορά και της 22ης Ε.Β.Α θεωρούµε ότι θα απογυµνώσει µια ιστορική, γραφική και αναπτυσσόµενη τουριστικά πόλη, της οποίας οι κάτοικοι θα ταλαιπωρούνται µε συχνές µετακινήσεις στο Μεσολόγγι. Αν το κράτος επιθυµεί εξοικονόµηση πόρων, µπορεί να την κάνει χωρίς να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Και µε την ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών µπορεί να υπάρχει ενιαία διοίκηση αλλά το τµήµα και το προσωπικό της 22ης ΕΒΑ για τις βυζαντινές αρχαιότητες µπορεί να παραµείνει στη Ναύπακτο άλλωστε οι νέες τεχνολογίες (π.Χ. προγράµµατα ενοποίησης πρωτο-
κόλλων κλπ) αποτελούν σηµαντικό αρωγό.
8) Ούτε δίκαιο είναι αλλά ούτε και διοικητικά σωστό να συγκεντρωθούν όλες οι δηµόσιες υπηρεσίες σε µια πόλη και οι άλλες να απογυµνωθούν εντελώς. Μπορούν κάλλιστα στη µία πόλη να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες αρχαιοτήτων στην άλλη άλλες υπηρεσίες.
9) Η επιλογή της Ναυπάκτου ως έδρα της 22ης Ε.Β.Α δεν προήλθε από ρουσφετολογικές παρεµβάσεις, αλλά επιβλήθηκε από τους αντικειµενικούς κ΄ πολιτισµικούς παράγοντες που εκθέσαµε παραπάνω και από την αντίστοιχη επιχειρηµατολογία του τότε Υπουργού Πολιτισµού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου(Απάντηση στην υπ΄αριθµ.391/30-07-202 Αναφορά, Αρ.Πρωτ.ΥΠΠΟ/Γ.Υ/Κ.Ε./271/21.08.2002):’’Μία εκ των Εφορειών αυτών[εν.Βυζαντινών Αρχαιοτήτων] προβλέπονται να ιδρυθεί στην Αιτωλοακαρνανία µε έδρα την Ναύπακτο.Η
επιλογή της συγκεκριµένης έδρας υπαγορεύτηκε από λόγους ιστορικούς και πολιτισµικούς, καθώς η Ναύπακτος ήταν η σηµαντικότερη πόλη της περιοχής κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο, το πλήθος των µνηµείων και την διαθέσιµη από πλευράς υπουργείου Πολιτισµού κτιριακή υποδοµή». Θεωρούµε Α∆ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ, ∆ΙΚΑΙΗ κ΄ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ την παραµονή της 22ης Ε.Β.Α. στη Ναύπακτο και στην περίπτωση συγχώνευσης, η έδρα της νέας υπηρεσίας να είναι η ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ.

Το παραπάνω ψήφισµα να αποσταλεί σε όλες τις εµπλεκόµενες υπηρεσίες (ΥΠ. ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ∆ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ τα πολιτικά κόµµατα και τους Βουλευτές του Ν. Ατωλ/νίας.