Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι των Αλυκών

Οι εργαζόμενοι της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», με αφορμή την υπ’αριθμ. 233/05-04-2013 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με θέμα «τη διερεύνηση αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», εκφράζουν την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», που παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται τις επτά (7) αλυκές ανά την Ελλάδα, λειτουργεί από το 1988 και ως πρωταρχικό στόχο, είχε και έχει πάντα τη διασφάλιση της αυτάρκειας της Χώρας σε πρωτογενές θαλασσινό αλάτι.Η απόκτηση του 55% της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», που κατέχει τώρα το Ελληνικό Δημόσιο, είναι παλιά επιδίωξη και ευσεβής πόθος κάποιων εντός και εκτός Εταιρείας και θα πρέπει πάραυτα να αποτραπεί, δεδομένου ότι η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» θα πρέπει να διατηρήσει το Δημόσιο χαρακτήρα της, για τους λόγους που συνοπτικά αναφέρονται παρακάτω.

– Η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από την «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» και η ιδιωτικοποίησή της θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός απόλυτου ιδιωτικού μονοπωλίου, με αρνητικές συνέπειες για τον Έλληνα καταναλωτή, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές κοινωνίες.
– Η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» είναι μία επιχείρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία, όμως, λειτουργεί με κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, είναι μια αποδοτική επιχείρηση, οικονομικά αυτοτελής, δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις και –το κυριότερο- δεν επιχορηγείται και ούτε επιχορηγήθηκε ποτέ από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
– Η κερδοφορία της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» –σε πείσμα των καιρών- βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται, κατά ένα μεγάλο βαθμό, στη συλλογική και φιλότιμη προσπάθεια του εναπομείναντος ειδικευμένου προσωπικού της, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 34 άτομα (αποδεκατισμένο κατά το ήμισυ περίπου, λόγω συνταξιοδοτήσεων), γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι σε θέση να «σταθεί όρθια» στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε και να είναι υγιής και ανταγωνιστική.
– Η «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» καταβάλλει κάθε χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στους Δήμους εντός των οποίων υπάρχουν αλυκές, τίμημα που ανέρχεται σε ποσοστό 3% επί των συνολικών πωλήσεών της.
– Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή/και κλεισίματος ή/και υπολειτουργίας ορισμένων περιφερειακών Αλυκών, θα έχουμε αρνητική επίδραση στους δείκτες ανεργίας – απασχόλησης, καθώς, επίσης, και σε άλλους κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες, ειδικότερα στις περιοχές εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται οι Αλυκές.

Καλούμε τους τοπικούς Βουλευτές όλων των κομμάτων, τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχουν Αλυκές, να μας συμπαρασταθούν στον αγώνα μας εναντίον ενός ξεπουλήματος της Εταιρείας.Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογισθεί τις ευθύνες της και να ακυρώσει την απόφαση πώλησης της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», αξιοποιώντας τον τεράστιο «φυσικό πλούτο» της Χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων.

Για το Σωματείο Εργαζομένων
της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.»
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παν.Γερολυμάτου Αικ.Παρασκευοπούλου