Σχέδιο προώθησης της Απασχόλησης για 100 ωφελουμένους στον δήμο Αγρινίου

Eντάχθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” η Πράξη “Δίκτυο Ενίσχυσης και Προώθησης της Απασχόλησης” προϋπολογισμού 350,000.00 που αφορά τον δήμο Αγρινίου και στόχο έχει να προώθησει στην απασχόληση, την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας 100 ωφελουμένους. Δικαιούχος του προγράμματος είναι η αναπτυξιακή σύμπραξη ΔΙΑΣ*, η οποία αποτελείται από 7 φορείς (Εταιρείες Ο.Τ.Α., εκπροσώπους των ωφελουμένων και εργοδοτικών οργανώσεων / κοινωνικών φορέων, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις).

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ είναι «Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας» για την υποστήριξη ανέργων μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οι οποίες καλύπτουν συμπληρωματικά τις διαφορετικές ανάγκες των ωφελούμενων, παρέχοντάς τους ολοκληρωμένη υποστήριξη. Οι δράσεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες (συμβουλευτική και κατάρτιση), από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες.

Ωφελούμενοι: 100 άνεργοι/ες του Ο.Τ.Α. Αγρινίου, εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ ή Νέοι Επιστήμονες και Αγρότες υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η οικεία πρόσκληση της ΕΔΑ της Περιφέρειας.
Από την υλοποίηση της πράξης αναμένεται ότι εκ των 100 ωφελούμενων:
25 άτομα θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις,
25 άτομα θα ιδρύσουν νέα επιχείρηση και
50 άτομα θα προετοιμαστούν για να ιδρύσουν 8 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Επιπλέον αναμένεται ότι που θα δημιουργηθούν 50 θέσεις απασχόλησης σε δυναμικούς κλάδους, θα προετοιμαστούν για ένταξη σε άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, 50 άτομα. Τέλος από τους 100 ωφελούμενος, οι 65 θα είναι άνεργες γυναίκες και 45 νέοι (κάτω των 25 ετών)

Αναλυτικά στην χρηματοδοτούμενη πράξη περιλαμβάνονται:
Προώθηση 25 ατόμων στην απασχόληση, 25 ατόμων στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας (ίδρυση ατομικών και άλλων επιχειρήσεων) και 50 ατόμων στην ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ίδρυση 8 Κοιν.Σ.επ). 33 Business Plan και 20 αιτήσεις υπαγωγής σε προγράμματα χρηματοδότησης.Μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης της τοπικής αγοράς εργασίας, 3 έρευνες πεδίου και 1 μελέτη ανάδειξης πεδίων δημιουργίας συστάδων επιχειρήσεων. Δημιουργία Portal – forum 1 Συνέδριο διάχυσης αποτελεσμάτων και έκθεση προίόντων του σχεδίου παρέμβασης, 7 ημερίδες (ανάδειξη τοπικών συμφώνων συνεργασίας, σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας – οργάνωση ημέρας καριέρας, ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων – διαγωνισμός επιχειρηματικότητας, forum κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δικτύωση – ενημέρωση – ευαισθητοποίηση όλων των φορέων της περιοχής),
8 θεματικές και 6 κλαδικές συναντήσεις (ενδεικτική θεματολογία: ισότητα και μη διάκριση – διαχείριση διαφορετικότητας και Εταιρική Κοινωνική ευθύνη, χρηματοδοτικές ευκαιρίες, υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων, οικονομίες κλίμακας μέσω συνεργατικών σχημάτων –ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση,την τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη της περιοχής, στις νέες τεχνολογίες και στην πράσινη οικονομία). Ενημερωτικό υλικό, καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, δημοσιεύσεις σε ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή άλλο τύπο Κέντρα ενημέρωσης-πληροφόρησης (Call center, info desk ή κινητές μονάδες ενημέρωσης σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα)

*Αναπτυξιακή σύμπραξη ΔΙΑΣ
Εταίρος Αναπτυξιακής Νομική Μορφή % ποσοστό έμμεσων επί των Σύμπραξης άμεσων δαπανών πλην των, άμεσων δαπανών υπεργολαβίας
ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ ΝΠΙΔ 15%
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΝΠΙΔ 15%
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΚΜΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΠΙΔ 20%
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΝΠΙΔ (μη κερδοσκοπικού) 15%
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Α.Ε. ΝΠΙΔ 20%
Δ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ ΝΠΙΔ 20%
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ -ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΠΙΔ / ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (Μη κερδοσκοπικού) 15%