Έφερε την αλλαγή

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Ηταν 24 Ιανουαρίου όταν ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μάκη Χάβου. Τα «καναρίνια» είχαν βρεθεί στη διόλου τιμητική 13η θέση και το μέλλον έδειχνε τουλάχιστον αβέβαιο.

Σχεδόν 48 ώρες μετά και πριν καλά καλά ο νέος κόουτς της ομάδας μάθει τα μικρά ονόματα των παικτών του, ντεμπουτάρισε κόντρα στον Ηρακλή Ψαχνών. Για τους «κυανοκίτρινους» ήρθε ακόμη μία ήττα, για την οποία βέβαια δεν μπορεί να ευθύνεται ο «φρέσκος» προπονητής. Το κοντέρ ωστόσο ήταν αμείλικτο κι έγραφε μόλις 21 βαθμούς για τον Παναιτωλικό. Το τρένο της ανόδου έδειχνε να τον προσπερνά. Ενα γύρο μετά, προχθές δηλαδή, ο Παναιτωλικός έπαιξε στα Ψαχνά και μετά το «τρίποντο» διατηρείται σε απόσταση αναπνοής από την «τριάδα», ενώ έχει ήδη εξασφαλισμένη (εδώ και καιρό) την είσοδό του στα πλέι οφ. Πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή; Με τον 43χρονο στον πάγκο του, ο Παναιτωλικός μάζεψε 45 πόντους μέσα σε ένα γύρο! Μια σούπερ «χορταστική» συγκομιδή που σε κάνει να αναρωτιέσαι: αν ο Χάβος είχε ξεκινήσει τη σεζόν στο Αγρίνιο, η ομάδα του θα είχε μαζέψει… 90 πόντους; Το ερώτημα δεν είναι δυνατό να απαντηθεί, αλλά είναι βέβαιο πως ο Χάβος πιστώνεται μεγάλο μέρος της «μεταμόρφωσης» του Παναιτωλικού. Ο Φώτης Κωστούλας και οι συνεργάτες του έδωσαν τα «κλειδιά» στον έμπειρο κόουτς κι αυτός τους δικαιώνει. Η ψυχολογία των παικτών βελτιώθηκε, οι προσωπικές του επιλογές όπως αυτή του Μπελόν, έδωσαν αποτέλεσμα και η ομάδα έπαιξε όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ
Eνα «αγκάθι» για τον Παναιτωλικό ήταν τα ντέρμπι. Στην εποχή Χάβου, οι «κυανοκίτρινοι» παίρνουν τα «μεγάλα» ματς. Μ’ αυτόν, έχουν νικήσει Εργοτέλη, Ολυμπιακό, Ηρακλή, Απόλλωνα, ενώ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με Νίκη και σε Λάρισα, Σέρρες. Ηττήθηκαν μόνο στην Καλλονή. Μέχρι την έλευσή του, η ομάδα δεν είχε κερδίσει ντέρμπι! Η Καλλονή, η Λάρισα, ο Εργοτέλης κι η Νίκη τής είχαν επιβληθεί, ενώ στο «Χ» είχε μείνει με Πανσερραϊκό και Ολυμπιακό.

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Για να φτάσει στη βελτίωση του Παναιτωλικού, ο τεχνικός προχώρησε σε εσωτερικές αλλαγές. Καθιέρωσε τον Στεφανάκο στα γκολπόστ, όμως παράλληλα κράτησε «ζεστό» τον Τακίδη, που στα τελευταία δύο ματς επέστρεψε στο αρχικό σχήμα. Πήρε άριστα στη διαχείριση των πορτιέρο, μαζί με τον Νικολαΐδη (προπονητής τερματοφυλάκων). Εδωσε συμμετοχή στον Μπακάκη κι ο πιτσιρικάς ανταποκρίνεται, ενώ είδαμε παίκτες όπως τους Μπελόν, Μελισσά σε πολλές θέσεις.

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΚΤΟΣ
Μέχρι να αναλάβει ο Χάβος, ο Παναιτωλικός… δεν τα πήγαινε καλά στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Σε εννέα εξόδους του είχε μόλις δύο νίκες και γι’ αυτό είχε χάσει πολύτιμο έδαφος. Πλέον όμως τα «καναρίνια» δείχνουν «δυνατά» και μακριά από το Αγρίνιο. Σε οκτώ εκτός έδρας αναμετρήσεις τους έχουν πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα.

πηγή : sportday.gr