Ευρωβουλή: Συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών στο μέλλον

Σχέδιο νόμου που προστατεύει τους καταθέτες κάτω των 100,000 € σε μελλοντικές διασώσεις των τραπεζών, ψήφισε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ωστόσο οι καταθέτες άνω των 100,000 θα υφίστανται ζημίες.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ενέκριναν ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο από το 2016 οι μεγαλοκαταθέτες στην ΕΕ πιθανώς να υφίστανται απώλειες σε περίπτωση που μια τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση. Το εν λόγω σχέδιο μοιάζει με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου οι μεγαλοκαταθέτες «πλήρωσαν» το κόστος της διάσωσης της χώρας.Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, οι τράπεζες θα αγγίζουν τις καταθέσεις άνω των 100,000 € αφού πρώτα κάνουν το ίδιο με τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Ωστόσο οι καταθέσει κάτω από 100,000 δε θα πειραχθούν.

«Η περίπτωση στην Κύπρο έδειξε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καθαρές διαδικασίες ώστε μέτοχοι, ομολογιούχοι και τελευταία οι καταθέτες να πληρώνουν το κόστος», τόνισε σε δελτίο τύπου η επιτροπή της Ευρωβουλής.Το Κοινοβούλιο έχει κοινή προσέγγιση με τους «27» για την συγκεκριμένη νομοθεσία, που θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές αρμοδιότητες να επιβάλουν απώλειες στους πιστωτές και να λαμβάνουν άλλα μέτρα κατά τη διάρκεια διάσωσης μιας τράπεζας.Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν οι μεγάλοι, ανασφάλιστοι καταθέτες να υπόκεινται απώλειες, ωστόσο ορισμένες χώρες ίσως να αναζητήσουν μεγαλύτερη ευελιξία για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζές τους.«Ο αγώνας γίνεται για το πόσο δεσμευτικό θα είναι το bail-in καθώς και η ιεραρχία των υποχρεώσεων», είπε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sven Giegold.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης τη δημιουργία εθνικών ταμείων εξυγίανσης με βάση τις εισφορές των τραπεζών. Ορισμένοι ευρωβουλευτές καλούν για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα τέτοιο ταμείο κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίσταση στη Γερμανία.

πηγή : euractiv.gr