Μένουν εκτός ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών τα Ασφαλιστικά Ταμεία!

Αφού από τις 18 Μαίου είχαμε αποκαλύψει πως υπήρχε απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την μη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των Τραπεζών.Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των οικονομικών sites και εφημερίδων εμφάνιζε ως “σίγουρη” την συμμετοχή των Ταμείων στις αυξήσεις των Τραπεζών.

Δείτε τι γράφαμε τότε:
Φρένο στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων βάζει ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την απόφαση του να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών.Ο Lykavitos.gr αποκαλύπτει πως ο Γιάννης Στουρνάρας με έγγραφο που διαβιβάζεται σήμερα στις διοικήσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, απαγορεύει τη διάθεση των αποθεματικών τους στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων. Η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα το κόλπο του Τουρκολιά για αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων των εργαζομένων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την ΕΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και την περασμένη Παρασκευή η επιστολή που ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ κοινοποιήθηκε στα Ασφαλιστικά Ταμεία από την γενική διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε το ρεπορτάζ:
Εκτός της διαδικασίας αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών θα μείνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας αφού σε επιστολή που απέστειλε προς τις διοικήσεις των ταμείων την περασμένη Παρασκευή η γενική διευθύντρια Μ. Τριανταφύλλου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου μνημονίου οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίων τραπεζών.

Μετά από αυτό, τα Διοικητικά Συμβούλια του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων αναίρεσαν τις προηγούμενες αποφάσεις τους και προχώρησαν στην πώληση προς την Alpha Bank των δικαιωμάτων τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και κατά την διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών, είχε λάβει αρχικά και το Ταμείο Ασφάλισης του προσωπικού των τραπεζών (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω).

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό από ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την εξαίρεση συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και κάνουν λόγο για «νέο σχέδιο υφαρπαγής περιουσιακών στοιχείων των ταμείων, με αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες προβαίνουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποίηση».

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «τα δικαιώματα των μετόχων και εν προκειμένω των ασφαλιστικών Ταμείων είναι πλήρως κατοχυρωμένα από το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο και δεν επιδέχονται επιλεκτικό αποκλεισμό και παρεκκλίσεις ούτε από τη Διοίκηση ούτε καν από τον εθνικό νομοθέτη».

Τονίζουν επίσης, ότι «η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Ο.Τ.Ο.Ε. θα εξαντλήσουν κάθε αγωνιστικό και δικαστικό μέσο για την αποτροπή αποκλεισμού των Ταμείων από την άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων τους στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών για την προστασία της περιουσιακής αξίας των μετοχών, που έχουν επενδυθεί στις Τράπεζες, και αποτελούν περιουσία των ασφαλισμένων».

πηγή : Lykavitos.gr